Ρωσία: Στις βάσεις τους επιστρέφουν οι δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στα ουκρανικά σύνορα

Ρωσία: Στις βάσεις τους επιστρέφουν οι δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στα ουκρανικά σύνορα

Η Ρωσία διέταξε τους ανώτατους στρατιωτικούς διοικητές να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την επιστροφή των στρατευμάτων που βρίσκονταν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στις μόνιμες βάσεις τους εντός της χώρας, υποστηρίζοντας ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η «γρήγορη επιθεώρηση» δυνάμεων στα νότια και δυτικά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Δεν ήταν σαφές εάν η εντολή καλύπτει όλες τις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα και οι οποίες υπολογίζονται σε 100.000 μονάδες σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του επικεφαλής της Ευρωπαικής Διπλωματίας Ζοζεπ Μπορέλ.

«Πιστεύω ότι οι στόχοι της επιθεώρησης έχουν επιτευχθεί πλήρως. Τα στρατεύματα έχουν επιδείξει την ικανότητά τους», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. «Ως εκ τούτου αποφάσισα να ολοκληρώσω τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Η εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερη σημασία,καθώς η Ρωσία συγκέντρωνε μέχρι πρότινος στρατεύματα κοντά στις ελεγχόμενες από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές περιοχές του Ντονμπάς και διεξήγαγε μεγάλης κλίμακας ναυτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα.

Σημειώνεται ότι τη Τρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι προσκάλεσε τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, να τον συναντήσει στην περιφέρεια του Ντονμπάς για συνομιλίες για τον τερματισμό της εκεί σύγκρουσης και τη χαλάρωση της έντασης μεταξύ των γειτόνων.

Το Κίεβο και η Μόσχα έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για αύξηση των συγκρούσεων στο Ντονμπάς, όπου ουκρανικά στρατεύματα πολεμούν εναντίον υποστηριζόμενων από τη Ρωσία δυνάμεων σε μια σύγκρουση για την οποία η Ουκρανία υποστηρίζει ότι 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2014.

Η Ουκρανία, οι δυτικοί σύμμαχοί της και το ΝΑΤΟ έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για «προκλητική» ενίσχυση στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και στην Κριμαία. Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για «προκλητική δραστηριότητα» στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.