8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Ρωσία: Κανένα αποτέλεσμα στις συνομιλίες με Γαλλία και Γερμανία

Ρωσία: Κανένα αποτέλεσμα στις συνομιλίες με Γαλλία και Γερμανία
Ap Images

Δεν είχαν «κανένα αποτέλεσμα» οι συνομιλίες με τη Γαλλία και τη Γερμανία στην προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος στην ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, η Μόσχα χαρακτήρισε ασέβεια την απάντηση ΕΕ και ΝΑΤΟ στην επιστολή Λαβρόφ για την ασφάλεια. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε από την πλευρά του πως μια εισβολή στην Ουκρανία είναι πιθανό να αρχίσει ανά πάσα στιγμή.

«Κανένα αποτέλεσμα»

Οι συζητήσεις που είχαν χθες, Πέμπτη, στο Βερολίνο, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γερμανία και η Γαλλία στην προσπάθεια εξεύρεσης διεξόδου στην ουκρανική κρίση δεν παρήγαγαν αποτέλεσμα, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το Κρεμλίνο.

«Γίναμε όλοι μάρτυρες ότι η συνάντηση των πολιτικών συμβούλων υπό το σχήμα της Νορμανδίας δεν κατέληξε χθες σε κανένα αποτέλεσμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Έκανε λόγο για «ανικανότητα» των διαφόρων εκπροσώπων να αναγνώσουν «με τον ίδιο τρόπο το ίδιο κείμενο», δηλαδή τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ που υπογράφτηκαν το 2015 με σκοπό να βάλουν τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει περισσότερους από 13.000 θανάτους αφότου ξέσπασε πριν από οκτώ χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Δυστυχώς, η ουκρανική πλευρά κάνει τα πάντα ώστε να μην εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» στις συμφωνίες αυτές, είπε ο Πεσκόφ.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών, που συναντώνται από το 2014 σε ένα σχήμα συζητήσεων που αποκαλείται 'σχήμα της Νορμανδίας', για την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία, είχαν την Πέμπτη στο Βερολίνο συνομιλίες επί 9,5 ώρες.

Ασεβής και άνευ ουσίας

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε την κοινή απάντηση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ερωτήματά του σχετικά με την ασφάλεια, ως ασεβή και άνευ ουσίας.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε την ‘συλλογική’ απάντηση, που θυμίζει ‘συλλογική ευθύνη’. Περιμένουμε μια λεπτομερή απάντηση στο ζήτημα που θέσαμε από τον κάθε παραλήπτη. Η υπεκφυγή από την απάντηση σημαίνει ότι η Δύση δεν θέλει να αναγνωρίσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν ο ΟΑΣΕ και Ρωσία-ΝΑΤΟ, και ότι προσπαθούν να φροντίσουν για την δική τους ασφάλεια σε βάρος μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η επιστολή Λαβρόφ σχετικά με την κατανόηση της αρχής της ‘αδιαίρετης ασφάλειας’ «είχε σταλεί στους υπουργούς Εξωτερικών 37 χωρών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, στην οποία υπογραμμίζονταν ότι περιμένουμε λεπτομερή απάντηση από τον καθένα».

«Αντ' αυτού, ο [Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς] Στόλτεμπεργκ και ο [επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ] Μπορέλ μας απαντούν στους οποίους δεν είχαμε απευθυνθεί. Μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά ως έκφανση διπλωματικής αγένειας και ασέβειας προς το αίτημά μας» είπε η Ζαχάροβα.

Μπλίνκεν: Εισβολή στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή

Την εκτίμηση πως νέες ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να φθάνουν στα ουκρανικά σύνορα και μια εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή, ακόμη και στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, εξέφρασε από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μελβούρνη έπειτα από μια συνάντηση του Quad -του σχηματισμού τετραμερούς συνεργασίας που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία- ο Μπλίνκεν δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να μειώνει το προσωπικό της πρεσβείας της στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, φωτογραφίες ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας τραβηγμένες από εμπορικούς δορυφόρους δείχνουν νέες ρωσικές στρατιωτικές αναπτύξεις σε τοποθεσίες κοντά στην Ουκρανία. Το Ρόιτερς σημειώνει πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την αυθεντικότητα των φωτογραφιών.