Ρωσία: Είμαστε βέβαιοι για το εμβόλιο - Αναλαμβάνουμε τις νομικές ευθύνες

Ρωσία: Είμαστε βέβαιοι για το εμβόλιο - Αναλαμβάνουμε τις νομικές ευθύνες

Η Ρωσία δηλώνει τόσο σίγουρη για το εμβόλιό της κατά του Covid-19 που θα αναλάβει μέρος τουλάχιστον των νομικών ευθυνών σε περίπτωση που υπάρξουν παρενέργειες, αντί να απαιτήσει από τους αγοραστές να αναλάβουν εξολοκλήρου τους κινδύνους, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου που χρηματοδοτεί το εμβόλιο.

Η απόφαση αφήνει εκτεθειμένους τους δημιουργούς του εμβολίου, που στηρίζονται οικονομικά από το ρωσικό κράτος, σε πιθανές αγωγές για αποζημιώσεις σε περίπτωση που υπάρξουν αναπάντεχες παρενέργειες. Πολλές από τις φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια κατά του κορονοϊού αυτή τη στιγμή έχουν ζητήσει από τα κράτη αγοραστές να τους προσφέρουν πλήρη κάλυψη.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι νομικές ευθύνες για τα εμβόλια κατά του Covid-19 βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση.

Με την παγκόσμια κούρσα για το εμβόλιο να επιταχύνεται, και δεκάδες πιθανά εμβόλια να βρίσκονται σε στάδιο τελικών κλινικών δοκιμών, οι χρηματοδότες του Sputnik-V βλέπουν το πεδίο των νομικών ευθυνών ως πρόσφορο έδαφος όπου μπορούν να κερδίσουν μερίδιο της αγοράς.

«Η Ρωσία είναι τόσο βέβαιη για το εμβόλιό της που δεν έχει ζητήσει πλήρη αποποίηση ευθυνών, και αυτός είναι ένας σημαντικότατος παράγοντας διαφοροποίησης από οποιοδήποτε δυτικό εμβόλιο», δήλωσε ο Κίριλ Ντμιτρίεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, που χρηματοδοτεί το εμβόλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η πολιτεία Μπαΐα της Βραζιλίας, που σκοπεύει να αγοράσει 50 εκατ. δόσεις του ρωσικού εμβολίου, δήλωσε ότι την ευθύνη έχει αναλάβει η ρωσική πλευρά.

Οι δηλώσεις του Ντμιτρίεφ αποτελούσαν απάντηση στις ανησυχίες που έχουν εκφράσει κάποιοι επιστήμονες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του Sputnik-V, στο οποίο η ρωσική κυβέρνηση έδωσε άδεια κυκλοφορίας προτού να ολοκληρωθούν οι μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Ο Ντμιτρίεφ δήλωσε ότι δεν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο πιθανών αξιώσεων για αποζημιώσεις. «Ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, διότι έχουμε ένα εμβόλιο που δουλεύει, ενώ οι άλλοι όχι», είπε. «Τόσο απλό».