8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

Ρωσία: Αυξήσεις μισθών έως και 20% σε κρατικές εταιρείες λόγω πληθωρισμού και brain drain

Ρωσία: Αυξήσεις μισθών έως και 20% σε κρατικές εταιρείες λόγω πληθωρισμού και brain drain
αρχείου
AP

Η ισχυρή τράπεζα Sberbank και ο κολοσσός του φυσικού αερίου Gazprom είναι μεταξύ των μεγάλων ρωσικών εταιρειών που αυξάνουν τους μισθούς από τον Ιούλιο, για να αντιμετωπίσουν τον διψήφιο πληθωρισμό και αν εξασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν κορυφαία ταλέντα καθώς ορισμένοι εργαζόμενοι επιλέγουν να φύγουν από τη χώρα.

Πυροδοτούμενος από την αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατευμάτων από τη Μόσχα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και τις επακόλουθες δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στη Ρωσία φέτος στο 16,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της 24ης Ιουνίου.

Αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν ότι θα τελειώσει το έτος στο 14,5%. Ορισμένοι κλάδοι, και συγκεκριμένα αυτός της πληροφορικής, ήρθαν αντιμέτωποι με το φαινόμενο του brain drain, με στελέχη να αποχωρούν είτε λόγω της αντίθεσης τους με τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, είτε λόγω της διάθεσης τους να αναζητήσουν ευκαιρίες στο εξωτερικό καθώς η Ρωσία απομονώνεται περισσότερο.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, η Ρωσική Ένωση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών ανέφερε ότι 50.000-70.0000 ειδικοί πληροφορικής είχαν εγκαταλείψει τη χώρα και προέβλεψε ότι έως και 100.000 θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τον Απρίλιο.

Ο πρωθυπουργός Μιχαίλ Μισούστιν στα τέλη Μαΐου είπε ότι περίπου το 85% των επαγγελματιών πληροφορικής που έφυγαν είχαν επιστρέψει, επικαλούμενος δεδομένα της κάρτας SIM.

Η κυβέρνησή του έχει παρέμβει με μια σειρά μέτρων στήριξης για τον κλάδο. Εκτός από τις αυξήσεις των τιμών, οι Ρώσοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν επίσης τον πονοκέφαλο της αστάθειας στο ρούβλι. Αν και το νόμισμα ενισχύθηκε σε υψηλά επτά ετών αυτήν την εβδομάδα, υποστηριζόμενο από τα capital controls, αναμένεται να υποτιμηθεί μακροπρόθεσμα και υποχώρησε περίπου 7% την Παρασκευή.

Η Sberbank είπε ότι κατανοεί ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι σημαντική για όλους και αυξάνει τους μισθούς από την 1η Ιουλίου κατά μέσο όρο κατά 8,5%, αν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής, ζωτικής σημασίας για την υπηρεσία cloud, τους υπερυπολογιστές και άλλα τμήματα τεχνολογίας, μπορεί να είναι οι επόμενοι στη σειρά για πιο προσοδοφόρα αμοιβή. Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης The Bell επικαλέστηκε μια πηγή που ανέφερε ότι η Sberbank στοχεύει να σταματήσει μια φυγή ειδικών πληροφορικής και ότι θα προσφέρει αυξήσεις μισθών έως και 20%. Η Sberbank αρνήθηκε επιπλέον σχόλια. Το Interfax επικαλέστηκε πολλές πηγές του κλάδου ότι η Gazprom θα αυξήσει τους μισθούς κατά 10% τον Ιούλιο. Ο ιδιωτικός δανειστής Alfa Bank αύξησε τους μισθούς για τα περισσότερα από 27.000 μέλη του προσωπικού της τον Απρίλιο κατά 15%. Ο παραγωγός χάλυβα Severstal CHMF.MM αύξησε τους μισθούς κατά 9% από την 1η Απριλίου, αφού έκανε εφάπαξ πληρωμή στα μέσα Φεβρουαρίου.

Πηγή: Reuters