Reuters: Σχέδιο κυρώσεων σε τούρκους υπηκόους και όχι στην Άγκυρα από την ΕΕ

Reuters: Σχέδιο κυρώσεων σε τούρκους υπηκόους και όχι στην Άγκυρα από την ΕΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν στην επιβολή κυρώσεων κατά τούρκων υπηκόων με αφορμή τη συμπεριφορά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναβάλλοντας τα αυστηρότερα μέτρα σε βάρος της χώρας μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις, κλιμακώνοντας τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ», αναμένεται να τονίζει η δήλωση των ηγετών μετά το αποψινό δείπνο, σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης.

Σε αντίθεση με την απειλή που είχε απευθύνει προς την Άγκυρα τον Οκτώβριο για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ετοιμάζεται (βάσει του προσχεδίου) να περιορίσει τη δράση του σε ατομικές κυρώσεις.

Το προσχέδιο δεν αναφέρει ποιους πολίτες ή εταιρίες θα αφορά, αλλά θα προστεθούν στους δύο αξιωματούχους που περιλαμβάνονται ήδη στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ από τον Νοέμβριο του 2019.

Προστίθεται ακόμα ότι η ΕΕ θα συντονίσει περαιτέρω μέτρα με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου.

Οι πολίτες και οι εταιρίες που θα υποστούν τις κυρώσεις θα τιμωρηθούν, κατά το σχέδιο απόφασης, για τη συμμετοχή τους σε «μη εξουσιοδοτημένη γεώτρηση ανοικτά της Κύπρου», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με το Reuters, ανώτεροι διπλωμάτες της ΕΕ χαρακτήρισαν τις προτεινόμενες κυρώσεις «συμβολικές», τονίζοντας ότι η Ένωση είναι απρόθυμη να τιμωρήσει σοβαρά την Τουρκία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, της οποίας η οικονομία και το νόμισμα είναι ήδη αδύναμα.