Reuters: Η Ρωσία έστειλε στην Αργεντινή μόνο την πρώτη δόση του Sputnik V

Reuters: Η Ρωσία έστειλε στην Αργεντινή μόνο την πρώτη δόση του Sputnik V

Η πρώτη μεγάλη διεθνής αποστολή της Ρωσίας για το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού - 300.000 δόσεις που στάλθηκαν στην Αργεντινή την περασμένη εβδομάδα - αποτελούνταν μόνο από την πρώτη δόση του εμβολίου από τις δύο που απαιτούνται όπως ανέφεραν πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι σε αντίθεση με τα άλλα εμβόλια COVID-19, τα οποία χορηγούνται ως δύο λήψεις του ίδιου προϊόντος, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V βασίζεται σε δύο δόσεις που χορηγούνται χρησιμοποιώντας διαφορετικούς ανενεργούς ιούς. Το Ινστιτούτο Gamaleya που ανέπτυξε το εμβόλιο υποστηρίζει ότι η αποτελεσματικότητα του φτάνει το 91% μετά την χορήγηση δύο δόσεων.

Ωστόσο, ορισμένοι Ρώσοι παρασκευαστές θεωρούν ότι η δεύτερη δόση, η οποία χορηγείται 21 ημέρες μετά την πρώτη, είναι λιγότερο "σταθερή", ανέφεραν δύο πηγές, κάτι που συνιστά μια νέα πρόκληση για το φιλόδοξο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας.

Η απόφαση για την αποστολή δόσεων του εμβολίου στην Αργεντινή προκάλεσε οργή εντός της Ρωσίας, όπου το εμβόλιο εξακολουθεί να μην είναι ως επί το πλείστον διαθέσιμο στο ευρύ κοινό εκτός της περιοχής της Μόσχας.

Η Ρωσία δεν έχει αναφέρει πόσα άτομα ακριβώς έχουν λάβει το εμβόλιο. Το Ινστιτούτο Gamaleya ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι 650.000 δόσεις είχαν εκδοθεί για το εγχώριο πρόγραμμα εμβολιασμού μέχρι στιγμής.

Η Αργεντινή είναι η πρώτη ξένη χώρα πλην της Λευκορωσίας που ενέκρινε το Sputnik V, κάτι που συνιστά νίκη για το Κρεμλίνο στη προσπάθεια να εξασφαλίσει διεθνή αναγνώριση για το εμβόλιό. 

Η Ρωσία και η κυβέρνηση της Αργεντινής έχουν υπογράψει συμφωνία για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες έχει δηλώσει ότι θα είναι ο πρώτος που θα εμβολιασθεί στην χώρα με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού καθώς δεν αμφισβητεί την ποιότητά του.

Οι Αργεντινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν να ξεκινήσουν τη χορήγηση του εμβολίου τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, μια πηγή κοντά στη γραμμή παραγωγής, και μια άλλη στην κυβέρνηση, δήλωσε ότι η αποστολή αποτελούταν μόνο από δόσεις του πρώτου συστατικού, οι οποίες είχαν παραχθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες από το δεύτερη.

Η πηγή κοντά στη διαδικασία παραγωγής είπε ότι οι παρασκευαστές των εμβολίων εργάζονται τώρα για να ισορροπήσουν την παραγωγή των δύο δόσεων.