Reuters: Η ΕΕ ζητά απομάκρυνση μεταναστών από ελληνικά νησιά λόγω κορονοϊού

Reuters: Η ΕΕ ζητά απομάκρυνση μεταναστών από ελληνικά νησιά λόγω κορονοϊού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την Ελλάδα να μετακινήσει τους μετανάστες που κινδυνεύουν περισσότερο να προσβάλουν τον κορονοϊό από τα υπερπλήρης hot spot στα νησιά της Μεσογείου, δήλωσε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ για τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Reuters η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Ιλβα Γιόχανσον το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η μεταφορά από τα κέντρα υποδοχής των νησιών σε άλλες περιοχές, λόγω του κινδύνου εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ, όπως υποστήριξε, η Αθήνα εξέφρασε την αντίθεσή της στη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα, με το επιχείρημα ότι στα κέντρα υποδοχής δεν υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού, ενώ αντιθέτως η νόσος εξαπλώνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια θα μπορούσαν να μετακινηθούν ηλικιωμένοι, άρρωστοι και άλλοι που κινδυνεύουν να προσβληθούν. «Συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές για να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα βοηθήσει στη μείωση όσο το δυνατόν περισσότερο του κινδύνου στα υπερπλήρης hotspots των νησιών», δήλωσε η Γιόχανσονσε τηλεφωνική συνέντευξη.

Επίσης προτείνει να μετακινηθούν τα ευάλωτα άτομα σε άλλες περιοχές των νησιών. Το Reuters αναφέρει ότι τα hot spot έχουν σχεδιαστεί για τη φιλοξενία μερικών χιλιάδων ατόμων με την ΕΕ να αναφέρει ότι τώρα φιλοξενούνται περίπου 42.000 μετανάστες.

AP Photo/Thierry Monasse