Reuters: Η AstraZeneca επισπεύδει τις παραδόσεις του εμβολίου στην ΕΕ

Reuters: Η AstraZeneca επισπεύδει τις παραδόσεις του εμβολίου στην ΕΕ

Η AstraZeneca προσφέρθηκε να παραδώσει δόσεις του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 7 Φεβρουαρίου, αντί στις 15 του ίδιου μήνα που ήταν το αρχικό πλάνο, χωρίς να διευκρινιστεί αν πρόκειται να αλλάξει την πορεία των δόσεων που προορίζονταν για τη Βρετανία ώστε να ενισχύσει τις παραδόσεις της προς την ΕΕ, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters.

Οι πληροφορίες έρχονται την ώρα που έχει ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ ΕΕ και AstraZeneca, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα περικόψει την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ενωση με το εμβόλιό της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε μία κίνηση που, σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο, μεταφράζεται σε μείωση κατά 60% των 31 εκατομμυρίων δόσεων που επρόκειτο να σταλούν στην Ένωση.

Αυτό περιέπλεξε τα ευρωπαϊκά σχέδια εμβολιασμού, αφού και η Pfizer είχε ήδη ανακοινώσει προσωρινή επιβράδυνση στις παραδόσεις του εμβολίου της προκαλώντας κατακραυγή εκ μέρους των Βρυξελλών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι η AstraZeneca προσφέρθηκε κατά την διάρκεια δύο έκτακτων συνεδριάσεων χθες, Δευτέρα, να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις που ξεκινούσαν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου.

Μία από τις πηγές, που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, δήλωσε ότι η AstraZeneca αναθεώρησε προς τα επάνω τους στόχους παράδοσης για τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις περικοπές που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, αλλά η εταιρεία δεν έδωσε αποσαφηνίσεις για τις παραδόσεις του Μαρτίου.

Αυτή η κίνηση εμφανίζεται ως άνοιγμα της AstraZeneca, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει ειρηνικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς κλιμακώνεται η ένταση για την περικοπή της προμήθειας εμβολίων, βλάπτοντας την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την φαρμακευτική εταιρεία πριν ακόμη την έγκριση του εμβολίου της.

Ο δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε απευθείας στις συνομιλίες, δήλωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει πρόταση για αύξηση των παραδόσεων.

Η AstraZeneca εργάζεται με τριμηνιαίους στόχους. Κατά συνέπεια, μία αύξηση τον Φεβρουάριο, αν δεν συνοδευτεί από αύξηση τον Μάρτιο, δεν συνιστά συνολική αύξηση παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο.

Υπέρ περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων το Βερολίνο

Στον απόηχο της αντιπαράθεσης της Κομισιόν με την AstraZeneca, η Γερμανία προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων την ώρα που η αγγλοσουηδικη εταιρεία φέρεται να κάνει υποχωρήσεις. 

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υποστήριξε σήμερα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά του  Covid-19 από την ΕΕ.

Η ΕΕ έχει προτείνει να δημιουργηθεί ένα μητρώο για τις εξαγωγές εμβολίων καθώς επικρατεί απογοήτευση σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά του Covid-19, καθώς και με άλλα προβλήματα στις προμήθειες των εμβολίων.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Σπαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκυτο ZDF. «Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της», τόνισε προσθέτοντας πως είναι ως εκ τούτου λογικό να έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.

Τα εμβόλια που εξέρχονται από την ΕΕ «χρειάζονται άδεια, ώστε να  γνωρίζουμε τουλάχιστον τι παράγεται στην Ευρώπη και τι αφήνει την Ευρώπη, πού πηγαίνει και αν υπάρχει δίκαιη διανομή», εξήγησε.

H πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε από την πλευρά της, τους παρασκευαστές εμβολίων που έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ «να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους».

«Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν σε παρέμβασή της.

Κομισιόν: Θα πάρουμε όσα μέτρα απαιτηθούν για την προστασία των ευρωπαίων πολιτών

Η Επίτροπος Υγείας στις Βρυξέλλες, Στέλλα Κυριακίδου, προειδοποίησε ότι η ΕΕ «θα λάβει ό,τι μέτρα απαιτηθούν ώστε να προστατεύσει τους πολίτες της». Σημείωσε ότι η Επιτροπή απαίτησε «λεπτομερές χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων εμβολίων».

Μετά τις συνομιλίες της Δευτέρας με την AstraZeneca, η Κύπρια Επίτροπος ανέφερε σε ανάρτησή της ότι «οι συζητήσεις με την AstraZeneca κατέληξαν σε μη ικανοποιητικά αποτελέσματα λόγω έλλειψης σαφήνειας και ανεπαρκών εξηγήσεων. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: Οι εταιρίες που αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές και συμβατικές υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώσουν».

Η επόμενη συνεργασία με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής εταιρίας θα λάβει χώρα την Τετάρτη και η Ευρωπαία Επίτροπος προειδοποίησε με σαφήνεια ότι «στο εξής όλες οι εταιρίες οι οποίες παράγουν εμβόλια κατά της Covid-19 στην ΕΕ θα πρέπει να παρέχουν έγκαιρη ενημέρωση οποτεδήποτε επιθυμούν να εξάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες», συμπεριλαμβανομένης της Μ. Βρετανίας.

Όπως είπε η κα Κυριακίδου, στο τραπέζι βρίσκεται η δημιουργία ενός μηχανισμού διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων σε τρίτες χώρες.

Επίσης, η εφημερίδα Bild υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τις εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο επί ευρωπαϊκού εδάφους, προκειμένου να την ειδοποιούν για τις ποσότητες εμβολίων που παραδίδουν σε τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ, φυσικά συμπεριλαμβανομένων των δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων προς τη Μ. Βρετανία.

Το Βερολίνο διαψεύδει αρνητικό δημοσίευμα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε επίσης τα δημοσιεύματα για χαμηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου της AstraZeneca στους ηλικιωμένους.

Συγκεκριμένα, άρθρο στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε πως η γερμανική κυβέρνηση ανέμενε από την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Οργανισμού να δείξει πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca θα είναι μόνο 8% στους άνω των 65 ετών, περιγράφοντάς το ως «οπισθοδρόμηση στην στρατηγική εμβολιασμού του Βερολίνου».

Η AstraZeneca διέψευσε τα δημοσιεύματα ως «εντελώς αναληθή» και στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν περιέγραψε το δημοσίευμα ως «κερδοσκοπία» και αρνήθηκε να το σχολιάσει.

Με μεταγενέστερη δήλωσή του, όμως, ο κ/ Σπαν ανέφερε πως το δημοσίευμα είχε μπερδέψει το ποσοστό αποτελεσματικότητας για τα άτομα άνω των 65 ετών με το ποσοστό των ηλικιωμένων που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές της AstraZeneca.

«Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι δύο πράγματα έχουν μπερδευτεί στα δημοσιεύματα» ανέφερε στη δήλωσή του ο Γερμανός υπ. Υγείας. «Περίπου το 8% των συμμετεχόντων στις δοκιμές αποτελεσματικότητας της AstraZeneca ήταν ηλικίας μεταξύ 56-69 ετών, με μόνο το 3 έως 4 % να είναι άνω των 70 ετών. Αυτό δεν οδηγεί σε αποτελεσματικότητα μόνο 8% μεταξύ των ηλικιωμένων».

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε πάντως την ανησυχία της από το γεγονός ότι «λιγότεροι ηλικιωμένοι συμπεριλήφθηκαν στις δοκιμές που έκανε η AstraZeneca σε σχέση με τις δοκιμές άλλων κατασκευαστών».

Λονδίνο: Ο εθνικισμός των εμβολιασμών δεν είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε σήμερα ότι η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 στη χώρα δεν θα επηρεαστεί από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη και προειδοποίησε κατά «του εμβολιαστικού εθνικισμού», μετά την απειλή των Βρυξελλών να θέσουν «μπλόκο» στις εξαγωγές εμβολίων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η AstraZeneca και η Pfizer θα μας παραδώσουν τις ποσότητες εμβολίων που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τον στόχο μας στα μέσα Φεβρουαρίου», δήλωσε στον Sky News ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 Ν. Ζαχάουι.

«Είμαι βέβαιος ότι θα παραδώσουν εμβόλια στην ΕΕ, τη Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε αναφερόμενος στην Pfizer. «Ο εθνικισμός των εμβολίων δεν είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε», υπογράμμισε ο Ζαχάουι.

Μιλώντας στο BBC, ο Ζαχάουι σχολίασε ότι οι προμήθειες εμβολίων κατά της COVID-19 παραμένουν περιορισμένες. «Είναι αναμενόμενο ότι "μια νέα διαδικασία παραγωγής θα έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις, αντιμετωπίζει ανωμαλίες και σκαμπανεβάσματα, μετά όμως γίνεται καλύτερη, σταθεροποιείται και βελτιώνεται και πηγαίνει μπροστά», υπογράμμισε.

AP Photo/Bruna Prado

Διαβάστε ακόμα:

Φον ντερ Λάιεν: Οι παρασκευαστές εμβολίων «να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους»

Το Βερολίνο διαψεύδει αρνητικό δημοσίευμα για το εμβόλιο της AstraZeneca