«Μπλόκο» στις εξαγωγές εμβολίων εξετάζει η Κομισιόν - Κόντρα με AstraZeneca

«Μπλόκο» στις εξαγωγές εμβολίων εξετάζει η Κομισιόν - Κόντρα με AstraZeneca

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΕΕ και την φαρμακευτική AstraZeneca με δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων να γράφουν ότι το εμβόλιο της κατά του κορονοϊού έχει μικρή αποτελεσματικότητα στα άτομα άνω των 65 ετών, προσδιορίζοντάς την στο 8%, την ώρα που η Κομισιόν φέρεται να εξετάζει μπλόκο των παραδόσεων της Pfizer προς τη Βρετανία. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η Κομισιόν μπορεί να μπλοκάρει την παράδοση εμβολίων της Pfizer -που παράγεται στο Βέλγιο- προς το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από την αποτυχία της AstraZeneca να καλύψει τις απαιτήσεις για 80.000.000 εμβόλια έως το τέλος Μαρτίου.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters πως η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ, όταν η Ένωση «σφράγισε», τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και οψιόν για άλλα 100 εκατομμύρια. 

Από την πλευρά της η AstraZeneca υποστήριξε σήμερα πως ο διευθύνων σύμβουλός της γνωστοποίησε στην ΕΕ ότι η εταιρεία κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να φέρει το εμβόλιο σε εκατομμύρια Ευρωπαίους το συντομότερο δυνατόν.

Την περασμένη εβδομάδα η AstraZeneca χαμήλωσε μονομερώς τους ρυθμούς παράδοσης των εμβολίων στις χώρες της ΕΕ που επρόκειτο να εκκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου, προκαλώντας αντίστοιχη επιβράδυνση στον εμβολιασμό του πληθυσμού δεδομένης και της πρόσφατης ανακοίνωσης της Pfizer επίσης περί ελάττωσης της παράδοσης εμβολίων τις προσεχείς εβδομάδες.

Έτσι, σύμφωνα με το Reuters, αντί για 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που θα παραδίδονταν ως τα τέλη Mαρτίου, πλέον αναμένεται να παραδοθούν στις χώρες της ΕΕ μόνο 31 εκατ. δόσεις.

Η Επίτροπος Υγείας στις Βρυξέλλες, Στέλλα Κυριακίδου, προειδοποίησε ότι η ΕΕ «θα λάβει ό,τι μέτρα απαιτηθούν ώστε να προστατεύσει τους πολίτες της». Σημείωσε ότι η Επιτροπή απαίτησε «λεπτομερές χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων εμβολίων».

Μετά τις συνομιλίες της Δευτέρας με την AstraZeneca, η Κύπρια Επίτροπος ανέφερε σε ανάρτησή της ότι «οι συζητήσεις με την AstraZeneca κατέληξαν σε μη ικανοποιητικά αποτελέσματα λόγω έλλειψης σαφήνειας και ανεπαρκών εξηγήσεων. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: Οι εταιρίες που αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές και συμβατικές υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώσουν.»

Η επόμενη συνεργασία με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής εταιρίας θα λάβει χώρα την Τετάρτη και η Ευρωπαία Επίτροπος προειδοποίησε με σαφήνεια ότι «στο εξής όλες οι εταιρίες οι οποίες παράγουν εμβόλια κατά της Covid-19 στην ΕΕ θα πρέπει να παρέχουν έγκαιρη ενημέρωση οποτεδήποτε επιθυμούν να εξάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες», συμπεριλαμβανομένης της Μ. Βρετανίας.

Όπως είπε η κα Κυριακίδου, στο τραπέζι βρίσκεται η δημιουργία ενός μηχανισμού διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων σε τρίτες χώρες.

Επίσης, η εφημερίδα Bild υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τις εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο επί ευρωπαϊκού εδάφους, προκειμένου να την ειδοποιούν για τις ποσότητες εμβολίων που παραδίδουν σε τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ, φυσικά συμπεριλαμβανομένων των δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων προς τη Μ. Βρετανία.

Λονδίνο: Ο εθνικισμός των εμβολιασμών δεν είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε σήμερα ότι η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 στη χώρα δεν θα επηρεαστεί από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη και προειδοποίησε κατά «του εμβολιαστικού εθνικισμού», μετά την απειλή των Βρυξελλών να θέσουν «μπλόκο» στις εξαγωγές εμβολίων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η AstraZeneca και η Pfizer θα μας παραδώσουν τις ποσότητες εμβολίων που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τον στόχο μας στα μέσα Φεβρουαρίου», δήλωσε στον Sky News ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 Ν. Ζαχάουι.

«Είμαι βέβαιος ότι θα παραδώσουν εμβόλια στην ΕΕ, τη Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε αναφερόμενος στην Pfizer. «Ο εθνικισμός των εμβολίων δεν είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε», υπογράμμισε ο Ζαχάουι.

Μιλώντας στο BBC, ο Ζαχάουι σχολίασε ότι οι προμήθειες εμβολίων κατά της COVID-19 παραμένουν περιορισμένες. «Είναι αναμενόμενο ότι "μια νέα διαδικασία παραγωγής θα έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις, αντιμετωπίζει ανωμαλίες και σκαμπανεβάσματα, μετά όμως γίνεται καλύτερη, σταθεροποιείται και βελτιώνεται και πηγαίνει μπροστά», υπογράμμισε.

Υπέρ των περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων το Βερολίνο

Ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τάχθηκε σήμερα υπέρ των προτάσεις της ΕΕ για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά της covid-19 από την ΕΕ.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Σπαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκυτο ZDF. «Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της», τόνισε προσθέτοντας πως είναι ως εκ τούτου λογικό να έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.

Διαψεύδει η AstraZeneca τα περί αναποτελεσματικότητας του εμβολίου

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της AstraZeneca που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο διέψευσε γερμανικά δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, και τα χαρακτήρισε ως «εντελώς αναληθή».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι 8%. Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

ΥΠΕΞ Λετονίας: Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να στραφούν νομικά κατά της AstraZeneca

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στραφούν νομικά κατά της AstraZeneca για παράβαση των συμβολαίων προμήθειας στην περίπτωση που η εταιρία δεν τηρήσει το πρόγραμμα παράδοσης εμβολίων κατά της COVID-19.

Αυτό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Εντγκαρς Ρίνκεβιτς σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα το πρωί. Ο υπουργός δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ότι οι χώρες της ΕΕ θα κινηθούν νομικά μόνο στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ενέργειας, όπως μετέδωσε η λετονική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Delfi.