Το Βερολίνο διαψεύδει αρνητικό δημοσίευμα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Το Βερολίνο διαψεύδει αρνητικό δημοσίευμα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει τα δημοσιεύματα για χαμηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου της AstraZeneca στους ηλικιωμένους, ενώ επανέλαβε τις ανησυχίες της σχετικά με τις αναφορές των δεδομένων της φαρμακοβιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, άρθρο στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε πως η γερμανική κυβέρνηση ανέμενε από την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Οργανισμού να δείξει πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca θα είναι μόνο 8% στους άνω των 65 ετών, περιγράφοντάς το ως «οπισθοδρόμηση στην στρατηγική εμβολιασμού του Βερολίνου».

Η AstraZeneca διέψευσε τα δημοσιεύματα ως «εντελώς αναληθή» και στη συνέχεια ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν περιέγραψε το δημοσίευμα ως «κερδοσκοπία» και αρνήθηκε να το σχολιάσει.

Με μεταγενέστερη δήλωσή του, όμως, ο κ/ Σπαν ανέφερε πως το δημοσίευμα είχε μπερδέψει το ποσοστό αποτελεσματικότητας για τα άτομα άνω των 65 ετών με το ποσοστό των ηλικιωμένων που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές της AstraZeneca.

«Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι δύο πράγματα έχουν μπερδευτεί στα δημοσιεύματα» ανέφερε στη δήλωσή του ο Γερμανός υπ. Υγείας. «Περίπου το 8% των συμμετεχόντων στις δοκιμές αποτελεσματικότητας της AstraZeneca ήταν ηλικίας μεταξύ 56-69 ετών, με μόνο το 3 έως 4 % να είναι άνω των 70 ετών. Αυτό δεν οδηγεί σε αποτελεσματικότητα μόνο 8% μεταξύ των ηλικιωμένων».

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε πάντως την ανησυχία της από το γεγονός ότι «λιγότεροι ηλικιωμένοι συμπεριλήφθηκαν στις δοκιμές που έκανε η AstraZeneca σε σχέση με τις δοκιμές άλλων κατασκευαστών».