Τράπεζες: Ρευστότητα 10-15 δισ. θα πέσει στην οικονομία

Ρευστότητα 10-15 δισ. θα πέσει στην οικονομία

Η κρίση της πανδημίας δημιουργεί ευκαιρίες και οι τράπεζες κάνουν το καθήκον τους, τόνισαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά τη συζήτηση για την αντίδραση των τραπεζών στην εποχή του κορονοϊού, στα πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι υπογράμμισαν ότι θα πέσει νέα ρευστότητα στην ελληνική οικονομία εντός του 2020, ύψους 10-15 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, με νέα δάνεια άνω των 5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει η Τράπεζα Πειραιώς την οικονομία, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο που είχε θέσει, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου. O κ. Μεγάλου τόνισε ότι είναι ένα στοίχημα για όλους να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη με γρήγορο ρυθμό το 2021.

Βασικό σενάριο της Τράπεζας είναι η υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 8% φέτος και η ανάκαμψη το 2021, ώστε το 2022 να επιστρέψει η οικονομία στο επίπεδο του 2019 και σε ακόμη υψηλότερο.

Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε ότι υπήρξε γοργή και καίρια η αντιμετώπιση της κρίσης του covid-19 σε υγειονομικό επίπεδο στην Ελλάδα, ενώ αντιμετωπίζεται εξίσου γοργά η επίπτωση στην οικονομία με τα εργαλεία που παρέχει η κυβέρνηση.

Τα προγράμματα αυτά λειτούργησαν γρήγορα και επίσης γρήγορα θα εκταμιεύονται τα κεφάλαια προς τις επιχειρήσεις, είπε ο κ. Μεγάλου. Η κρίση αυτή χρειάστηκε διαφορετική διαχείριση και πράγματι οι τράπεζες σε επίπεδο εξέτασης αιτημάτων, έγκρισης με βάση τα πιστοληπτικά κριτήρια που εφαρμόζουν και τις αμέσως επόμενες ημέρες, εκταμιεύσεων, θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις και την οικονομία, «ώστε να περάσουν τον κάβο», σημείωσε.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη εκταμιεύσει 2,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2020 και πλέον προσβλέπει σε υπέρβαση του αρχικού στόχου των 5 δισ. ευρώ, έχοντας παράλληλα μεγάλη συμμετοχή, της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ συνολικά, τόσο στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ όσο και στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Η ζήτηση για τα κεφάλαια αυτά είναι πολύ μεγάλη, ανέφερε ο κ. Μεγάλου και εκτίμησε ότι οι πόροι των προγραμμάτων αυτών θα αυξηθούν στη συνέχεια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας στη δική του τοποθέτηση τόνισε ότι η Eurobank ενέκρινε από φέτος τα κεφάλαια κίνησης για το 2021, έτσι ώστε οι πελάτες της τράπεζας να έχουν από τώρα εξασφαλισμένη ρευστότητα.

«Δεν πιστεύω ότι το 2020 είναι μία χαμένη χρονιά. Πρέπει από αυτή την κρίση να κεφαλαιοποιήσουμε καλύτερα το "brand name" της χώρας μας, κυρίως για να κερδίσουμε μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα του τουριστικού κλάδου. Άλλωστε ως τράπεζα χρηματοδοτούμε ήδη πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, τόνισε.

Ο κ. Καραβίας ανέφερε ακόμη πως ο ελληνικός τουρισμός είναι και θα παραμείνει η βαριά βιομηχανία της χώρας.

«Κατά την περίοδο του lockdown, στόχος της τράπεζας ήταν η υποστήριξη των πελατών και κυρίως των ενήμερων και βιώσιμων επιχειρήσεων του πελατολογίου μας», τόνισε για να προσθέσει: «Αναστείλαμε τα χρεολύσια μέχρι το τέλος του έτους για όλες τις επιχειρήσεις και για τις επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Υποστηρίξαμε τις ενήμερες επιχειρήσεις διότι πιστεύουμε ότι μία δεύτερη γενιά κόκκινων δανείων θα ήταν καταστροφική για την οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο».

Β. Ψάλτης: Με ευελιξία και προσαρμοστικότητα, θα βγούμε πιο ισχυροί από την κρίση

Συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος της Αlpha Βank ανέφερε ότι το project Galaxy, που αφορά την τιτλοποίηση δανείων 10 δισ. ευρώ, προχωρά δυναμικά και εντός του Ιουνίου αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης είπε ότι πιστεύει πως η πανδημία θα αποδειχθεί μία ευκαιρία για τη χώρα από το 2021 και μετά. «Ο ρόλος των τραπεζών τώρα είναι να διαχειριστούν έξυπνα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να ενισχύσουν τον υγιή και επενδυτικό ανταγωνισμό. Η σωστή διαχείριση κονδυλίων και η απορροφητικότητα είναι απαραίτητη», τόνισε.

Ο κ. Ψάλτης είπε ακόμη ότι οι τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτήσουν έργα «κίνησης», όπως στον κλάδο του τουρισμού, της ενέργειας, των τροφίμων και γενικά με την ενίσχυση του «brand name’ της χώρας. Τόνισε μάλιστα και την αξία ενίσχυσης του real estate αλλά και της αστικής ανάπλασης, ειδικά στην Αθήνα.

«'Όλες οι εφοδιαστικές αλυσίδες θα επαναπροσδιοριστούν. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει τώρα να στοχεύσουν ώστε να ενταχθούν πιο ενεργά σε αυτές. Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει να γίνει ακόμη και ένα μεταδιακομιστικό κέντρο», συμπλήρωσε. 

Π. Μυλωνάς: Στο 7,5% η ύφεση – Στα 10 δισ. οι ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς, αναφερόμενος στις ανάγκες χρηματοδότησης των εταιρειών, επισήμανε ότι εξαρτάται από το μέγεθος της ύφεσης.

«Το βασικό μας σενάριο προβλέπει -7,5%, παρότι βλέπουμε απτά σημάδια βελτίωσης του κλίματος, με μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αρχικά οικονομική δραστηριότητα. Το σενάριο αυτό είναι συμβατό με μία πτώση των εταιρικών πωλήσεων (τζίρος) κατά -20% για όλο το 2020. Η πτώση αυτή θα αντισταθμιστεί από τις επιχειρήσεις με μείωση κόστους, πιο συγκεκριμένα:

- Μεταβλητού κόστους: 18% ή 27 δισ. ευρώ.

- Σταθερό κόστος- για παράδειγμα ενοίκια​

- Εργατικό κόστος, αλλά με σημαντική στήριξη από κρατικά προγράμματα ύψους 5.3 δισ. ευρώ για εργασία, το οποίο θα αντισταθμίσει σχεδόν πλήρως τη μείωση των αποδοχών

- Διευκόλυνση στις τραπεζικές υποχρεώσεις

- Αναστολή φόρων 1 δισ. ευρώ».

«Μετά από όλες αυτές τις ενέργειες μένουν ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης ύψους περίπου 10 δισ. ευρω. Με τα κρατικά προγράμματα που υπάρχουν ήδη (ΤΕΠΙΧ, εγγυοδοτικό σύνολο 9 δισ. - ΤΕΠΙΧ 2 δισ., εγγυοδοτικό 7 δισ.) καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρηματοδοτικών αναγκών, ενώ οι τράπεζες θεωρώ ότι θα καλύψουν τα υπόλοιπα κυρίως μέσω χρήσης ήδη εγκεκριμένων ορίων κεφαλαίων κίνησης. Άρα θεωρώ ότι το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί, θα κλείσει οπότε και η επίπτωση στην οικονομία θα ισορροπήσει», προσέθεσε ο Παύλος Μυλωνάς.

Διαβάστε ακόμα:

- Κ. Μιχαηλίδης: Η Εθνική πέρασε με επιτυχία το stress test της πανδημίας