Regeneron: Το κοκτέιλ αντισωμάτων μπορεί να λειτουργήσει ως «παθητικό» εμβόλιο

Regeneron: Το κοκτέιλ αντισωμάτων μπορεί να λειτουργήσει ως «παθητικό» εμβόλιο

Η αμερικανική εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals ανακοίνωσε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της μείωσε τα κρούσματα Covid-19 κατά 50% και εξάλειψε τα συμπτώματα σε άτομα που θα αντιμετώπιζαν μεγάλο κίνδυνο εάν μολύνονταν από τον κορονοϊό.

Η συγκεκριμένη θεραπεία την οποία είχε λάβει και ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να λειτουργήσει, όπως σημειώνει η εταιρεία, ως «παθητικό εμβόλιο» για την προστασία όσων ζουν με πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό, με βάση την ανάλυση των πρώιμων αποτελεσμάτων της φάσης 3 των κλινικών δοκιμών σε 409 ανθρώπους.

«Αυτά τα δεδομένα που χρησιμοποιούν το REGEN-COV ως παθητικό εμβόλιο υποδηλώνουν ότι μπορεί τόσο να μειώσει τη μετάδοση του ιού, όσο και να μειώσει το ιικό φορτίο και τη σοβαρότητα της νόσου σε εκείνους που μολύνονται» δήλωσε ο Γιώργος Γιανκόπουλος, πρόεδρος και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Regeneron.

Η μελέτη αφορούσε τη δυνατότητα του κοκτέιλ αντισωμάτων Regen-Cov να παρέχει άμεση, βραχυπρόθεσμη προστασία έναντι του ιού. Αντιθέτως, τα εμβόλια χρειάζονται εβδομάδες για το χτίσιμο ανοσίας στον οργανισμό, η οποία όμως διαρκεί και περισσότερο. 

Μολονότι οι θεραπείες αντισωμάτων είναι μια από τις λίγες αχτίδες φωτός στην προσπάθεια αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19, είναι ακριβές και η παραγωγή τους σε μαζική κλίμακα αρκετά δύσκολη. Αυτός είναι και ο λόγος που η επίδρασή τους στη μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας ήταν περιορισμένη, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Στην κλινική δοκιμή της Regeneron, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο για τις Αλλεργίες και τα Λοιμώδη Νοσήματα των ΗΠΑ, συμμετέχουν άνω των 2.000 άνθρωποι. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται μέσα στο β' τρίμηνο του 2021.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία έγινε πρόσφατα η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που ανακοίνωσε οτι θα χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη θεραπεία αντισωμάτων στη μάχη κατά της πανδημίας.