Ράλι σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα με φόντο το άνοιγμα των οικονομιών

Ράλι σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα με φόντο το άνοιγμα των οικονομιών

Ημέρα ανοδικής εκτόνωσης σε όλων των ειδών τις επενδύσεις είναι η σημερινή διεθνώς, καθώς το περαιτέρω «ξεκλείδωμα» των οικονομιών, η άρση του short selling στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές και η γρήγορη επάνοδος στην κανονικότητα, βελτιώνει την ψυχολογία φέρνοντας ράλι σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα.

Από αύριο αίρονται οι απαγορεύσεις στο short selling στις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ύστερα από ένα δίμηνο, κάτι που βελτιώνει την ψυχολογία των επενδυτών, σηματοδοτώντας την επάνοδο σε πιο… κανονικές συνθήκες, συγκριτικά με τα ακραία φαινόμενα που επικράτησαν το Μάρτιο.

Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κατέγραψαν ισχυρότατο ράλι – ξέσπασμα με τον DAX της Φρανκφούρτης να ενισχύεται 5,6% υπερβαίνοντας τις 11.000 μονάδες, ενώ ράλι άνω του 4% έχουν ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ο CAC 40 στο Παρίσι και ο IBEX 35 στο Μιλάνο, με τον Stoxx 600 στο +4,07%.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ευνοείται και το ελληνικό χρηματιστήριο που με φόντο το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας σήμερα, έχει επανέλθει πάνω από τις 600 μονάδες καταγράφοντας κέρδη άνω του 2,70%.

Παράλληλα, ράλι αποφόρτισης καταγράφεται και στις αγορές των κρατικών ομολόγων, με το 10ετές της Ελλάδας να πέφτει κάτω από το 2% μετά από σχεδόν δύο μήνες, καθώς υποχωρεί κατά 3,47% διαμορφούμενο στο 1,98. Το ισπανικό 10ετές υποχωρεί 2,51% στο 0,81, ενώ το ιταλικό 10ετες υποχωρεί 3,94% στο 1,78.

Συνάμα, γενικευμένο ράλι ανόδου λαμβάνει χώρα σχεδόν σε όλα τα εμπορεύματα, καθώς το «άνοιγμα» των οικονομικών, η επάνοδος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, το άνοιγμα όλων των εργοστασίων και η επανεκκίνηση της εμπορικής κίνησης, σηματοδοτεί αλλαγή σκηνικού.

Πέραν των αυτοκινητοβιομηχανιών που έχουν επαναλειτουργήσει εδώ και κάποιες εβδομάδες, ελπίδες – έστω και μικρότερες - υπάρχουν και για τη σταδιακή επάνοδο των αεροπορικών συνδέσεων, βάζοντας ξανά σε λειτουργία την αεροπορική βιομηχανία που έχει χτυπηθεί τα μέγιστα από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, αν και πολλά θα έχουν διαφοροποιηθεί στον κλάδο πλέον.

Θυμίζουμε πως στις χώρες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από τον ιό, όπως Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, υπάρχουν δεκάδες κατασκευαστικές βιομηχανίες που απορροφούν μέταλλα και ορυκτά, όπως και δεκάδες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σήμερα λοιπόν το αργό πετρέλαιο ενισχύεται άνω του 12% έχοντας φτάσει πάνω από τα 32 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ενισχύεται κατά 9% στα 35,43 δολάρια το βαρέλι. Το παλλάδιο κερδίζει 9%, το φυσικό αέριο +11%, η πλατίνα είναι στο +6,4%, χαλκός +3%, άργυρος +2%, ενώ σημαντική άνοδο καταγράφουν αλουμίνιο, μόλυβδος, ψευδάργυρος, νικέλιο, κασσίτερος κ.ο.κ.

Αντιθέτως, όπως πάγια γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις ο χρυσός – μετά τα χθεσινά υψηλά 7ετίας – διορθώνει σε ποσοστό 1,16% στα 1.735 δολάρια η ουγγιά.