Ράλι εμβολιασμών με στόχο τους 200.000 την εβδομάδα
Πιο κοντά το τείχος ανοσίας

Ράλι εμβολιασμών με στόχο τους 200.000 την εβδομάδα

Ανεβάζει ταχύτητα το πρόγραμμα εμβολιασμών με τον τόνο να δίνει ο «καταιγισμός» κλεισμένων ραντεβού από 100.000 και πλέον πολίτες ηλικίας 30-39 ετών. Τα νούμερα δείχνουν επίσης ότι χθες έγιναν συνολικά πάνω από 61.000 εμβολιασμοί, καθώς και ότι την 1η δόση έχουν κάνει συνολικά 2.063.834 πολίτες, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι φτάνουν τους 881.224. Είμαστε μια ανάσα από την πλήρη ανοσοποίηση του 1 εκατ. Ελλήνων, αριθμός που ισοδυναμεί με το 10% του πληθυσμού.

Μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών έχουμε «βροχή» κλεισμένων ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, καθώς μέσα στα τελευταία 24ωρα έχει ανοίξει η διαδικασία για τις ηλικίες 50-54 ετών (για όλα τα εμβόλια), ενώ μέσα στα προσεχή 24ωρα, ανοίγει και η διαδικασία του εμβολιασμού για άλλες δύο ηλικιακές ομάδες παραγωγικών ηλικιών.

Το μόνο βέβαιο είναι το πρόγραμμα «τρέχει». Από τη Μεγάλη Πέμπτη μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους αποκλειστικά με το εμβόλιο της ΑΖ τα άτομα ηλικίας 40-44 ετών, ενώ το  Μεγάλο Σάββατο μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους και με τα 4 εμβόλια, μετά την προσθήκη και του εμβολίου της J & J στην φαρέτρα, τα άτομα ηλικίας 45-49 ετών.

Το άνοιγμα της διαδικασίας του εμβολιασμού για τις νεότερες ηλικίες που αποτελούν τον παραγωγικό ιστό της χώρας θεωρείται παράγοντας - κλειδί για την επίτευξη του πρώτου τείχους ανοσίας, καθώς οι άνθρωποι αυτοί έχουν αυξημένη κινητικότητα.

Μαζική η ανταπόκριση των 30άρηδων για τον εμβολιασμό

Το μήνυμα των 30άρηδων στους εμβολιασμούς

Το πιο αισιόδοξο στοιχείο της ημέρας ήταν η μεγάλη ανταπόκριση των 30άρηδων, που μπήκαν μαζικά στην πλατφόρμα να κλείσουν ραντεβού, μεταξύ των οποίων ανταποκρίθηκαν θετικά ακόμα και άνθρωποι που πρόκειται να κλείσουν στο προσεχές διάστημα τα 30 έτη.

Μέσα στις πρώτες ώρες που άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39 ετών κλείστηκαν ήδη 60.000 ραντεβού -σχεδόν όσοι εμβολιασμοί έγιναν μέσα στο ίδιο 24ωρο-  ο αριθμός αυτός δείχνει με τη δυναμική του την επιθυμία των νέων να ξεμπερδέψουν με την Covid, ώστε να μπορούν να βγουν έξω χωρίς τον φόβο να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι και τους οικείους τους και κυρίως χωρίς περιορισμούς.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης εξηγεί ότι μια διαφορετική φιλοσοφία διέπει το άνοιγμα των ομάδων 30-39 ετών και 40-44 ετών στην πλατφόρμα, μόνο με το εμβόλιο της ΑΖ. Ο στόχος είναι μια γρήγορη γραμμή για γρήγορο εμβολιασμό. Κι αυτό διότι θέλουμε το ραντεβού να κλειστεί ακόμη και την επόμενη μέρα.

Χθες περάσαμε τους 60.000 εμβολιασμούς και ο στόχος είναι να φτάσουμε περίπου τους 200.000 εμβολιασμούς την εβδομάδα.

Σε αυτές τις δύο ηλικιακές ομάδες (του γρήγορου εμβολιασμού) το μήνυμα της άυλης συνταγογράφησης έρχεται χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία ώστε να κλειστούν άμεσα τα ραντεβού.

Χθες η χώρα πέτυχε άλλο ένα ρεκόρ: Ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια πολίτες με άυλη συνταγογράφηση, ενώ σύμφωνα με μια ακόμα βελτίωση του συστήματος εμβολιασμού όποιος επιθυμεί να κάνει μέσα στο καλοκαίρι τη 2η δόση σε άλλη περιοχή της χώρας (εκεί που θα παραθερίζει) μπορεί να το επιλέξει ώστε να μην χαθεί χρόνος ούτε να υπάρξει κίνδυνος να περισσέψουν δόσεις εμβολίων.

Επίσης εκτός του ότι το ραντεβού είναι ευέλικτο στην αλλαγή ημερομηνίας και τοποθεσίας, η πλατφόρμα δίνει άλλη μια δυνατότητα -όσον αφορά το εμβόλιο της Astra Zeneca. Να αλλάξει κάποιος το δεύτερο ραντεβού του ως και τις 8 εβδομάδες, δηλαδή να το φέρει κατά ένα μήνα πιο κοντά.

Χθες περάσαμε τους 60.000 εμβολιασμούς

Τι αναφέρουν τα στοιχεία για κάθε ηλικιακή ομάδα

Από τα διαθέσιμα στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα προκύπτει ότι τα άτομα ηλικίας 75-79 ετών είναι οι πρωταγωνιστές στον εμβολιασμό. Εχουν εμβολιαστεί ή κλείσει το ραντεβού τους σε ποσοστό 78%. Ακολουθούν με ποσοστό 73% οι ηλικίες 70-74 ετών, ενώ προβληματισμό γεννά το γεγονός πως στους 80άρηδες και τους υπερήλικες (85 ετών κι άνω) παραμένουν σε ποσοστό 33% ανεμβολίαστοι και χωρίς να έχουν κλείσει καν ραντεβού.

Στον αντίποδα, στις πλέον παραγωγικές ηλικίες (50-54 ετών και 55-59 ετών) ήδη ο ένας στους δύο πολίτες έχει κανονίσει το ραντεβού του με το εμβόλιο, γεγονός που δίνει το στίγμα ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται ικανοποιητικά ενόψει καλοκαιριού.

«Πάμε καλά. Τα πράγματα δείχνουν ότι τον Ιούλιο θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας, δηλαδή την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας», σημειώνει ο καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής εκφράζοντας την συγκρατημένη αισιοδοξία του, καθώς είμαστε πια στην τελική ευθεία του προγράμματος εμβολιασμού.

Από τη μεριά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου εκτιμά ότι η αποκτηθείσα ανοσία με τον Covid εμβολιασμό θα διαρκέσει τουλάχιστον 1 χρόνο, ενώ ίσως υπάρξει ανάγκη για τα άτομα μεγάλης ηλικίας και με εξασθενημένο ανοσοποιητικό (ανοσοκαταστολή) να κάνουν και μια 3η αναμνηστική δόση προς το τέλος του 2020.

Ίσως μάλιστα για το σκοπό αυτό να αξιοποιηθούν νέα εμβόλια που βρίσκονται ήδη σε κλινικές δοκιμές ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις υπάρχουσες μεταλλάξεις και όσες μεταλλάξεις θα έχουν εμφανιστεί μέχρι τότε.