Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων Δέλτα - Με «μοντέλο» Μυκόνου στις κόκκινες περιοχές

Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων Δέλτα - Με «μοντέλο» Μυκόνου στις κόκκινες περιοχές

Με την έως και δύο φορές μεταδοτικότερη μετάλλαξη Δέλτα να καθίσταται με ταχύτατους ρυθμούς κυρίαρχη στην Ελλάδα, καθώς ήδη αντιπροσωπεύει το 61% των νέων περιπτώσεων κορονοϊού, οι  επιδημικές εξάρσεις είναι αναπόφευκτες εκεί που παρατηρούνται συνωστισμοί και ειδικά στα στέκια νυχτερινής διασκέδασης των πιο δημοφιλών νησιών. 

Οι ειδικοί αναφέρουν πως με το ινδικό στέλεχος (τη μετάλλαξη Δέλτα) ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει από τους άλλους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, ακόμα και σε απόσταση δύο μέτρων, σε αντίθεση με τα δεκαπέντε περίπου λεπτά που χρειάζονταν η μετάλλαξη Άλφα (Βρετανική). για να μεταδοθεί. Γι' αυτό άλλωστε η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα ευδοκιμεί στους χώρους νυχτερινής διασκέδασης με όχημα» μεταφοράς  τους νέους. 

Στο κρίσιμο ερώτημα αν θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε το μοντέλο της Μυκόνου (δηλαδή τον περιορισμό της νυχτερινής διασκέδασης) και σε άλλες περιοχές, ο καθηγητής  πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης εκτιμά ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο των εμβολιασμών και τη συμπεριφορά μας. Στην πατρίδα του ήδη η μετάλλαξη Δέλτα έχει καταστεί κυρίαρχη, αντιπροσωπεύοντας το 80% των νέων κρουσμάτων, ενώ υψηλά ποσοστά της συναντούμε και σε άλλες περιφέρειες όπως στην Ηλεία, όπου αντιπροσωπεύει το 50%, στα νησιά του Ιονίου όπου αντιστοιχεί  στο 33% και στην Αττική, όπου διαρκώς ανεβαίνει έχοντας φτάσει στο 25%.

Σαντορίνη, Ίος και Πάρος σε «πορτοκαλί» συναγερμό

Την ίδια ώρα σε «πορτοκαλί» συναγερμό παραμένουν τα νησιά Σαντορίνη, Ίος και Πάρος, με τα κρούσματα να εκτοξεύονται, καθώς η νυχτερινή διασκέδαση συνεχίζεται σε ξέφρενους ρυθμούς, ενώ οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με μειωμένους ρυθμούς και το σύνολο της ημέρας να κλείνει κοντά στους 85.000, δηλαδή τουλάχιστον 25.000 λιγότερους από την επιχειρησιακή δυνατότητα του προγράμματος Ελευθερία.

«Περισσότερα από 4.000 κρούσματα την ημέρα»

Η εμβολιαστική κάλυψη, με 4.644.901 συμπολίτες μας να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πρέπει να αυξηθεί, για να ανέβει ψηλότερα το τείχος της ανοσίας, με τον καθηγητή πνευμονολογίας Ν. Τζανάκη να επισημαίνει πως τα μοντέλα βγάζουν στο «κακό» σενάριο περισσότερα από 4000 κρούσματα την ημέρα. Ωστόσο, ακριβώς επειδή η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά σε νεαρά άτομα, δεν έχουμε δει ακόμα τον βαρύ αντίκτυπο της αύξησης των κρουσμάτων σε διασωληνώσεις και θανάτους, που αποτελούν τους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας.

Οι εισαγωγές ασθενών που εισάγονται σε κλινική COVID έχουν υπερδιπλασιαστεί

Αντίθετα στις νοσηλείες αποτελεί ήδη κοινό μυστικό πως οι αριθμοί των ασθενών που εισάγονται σε κλινική COVID έχουν υπερδιπλασιαστεί και από τους 40 νέους ασθενείς την ημέρα, έχουμε μεταβεί  στους 100 ασθενείς την ημέρα. Στα θετικά του απολογισμού των τελευταίων ημερών είναι πως περισσότεροι από 20.000 έφηβοι ηλικίας άνω των 15 ετών έχουν κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο, ενώ μαζικά ανταποκρίνονται και οι νέοι ηλικίας 18 ετών κι άνω στο πρόγραμμα «Ελευθερία». Επίσης παρότι έχουν υπάρξει μεμονωμένα περιστατικά με εμβολιασμένους ανθρώπους που κόλλησαν και νόσησαν (βαριά), η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου απαντά καθησυχαστικά ότι τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες και πως στην πλειονότητα των περιστατικών πρόκειται για μια  ήπια λοίμωξη που το κρούσμα την περνά στο σπίτι του…..

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης εκτιμά με βάσει όλα αυτά τα στοιχεία πως είναι ακόμα εφικτό να έχουμε ένα πολύ καλό καλοκαίρι, αν και ο ίδιος μένει σε επαγρύπνηση, καθώς τα δικά του μοντέλα βγάζουν ραγδαία επιδείνωση στον αριθμό των κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο και πιστεύει ότι το μοντέλο της Μυκόνου -που ουσιαστικά  ρίχνει πιο νωρίς την αυλαία στη νυχτερινή διασκέδαση- θα εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά, εφόσον χρειαστεί.