7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση Γερουλάνου για καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης

Ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση Γερουλάνου για καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης

Ομόφωνα ψήφισαν χθες όλες οι δημοτικές παρατάξεις το πρόγραμμα δράσεων που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ο Παύλος Γερουλάνος για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην Πόλη. «Στόχος μας να γίνουμε ως Δήμος Αθηναίων οι πρωτοπόροι για το ελληνικό δημόσιο ώστε να ξεριζώσουμε τον φόβο που προέρχεται από την άσκηση εξουσίας του ενός ανθρώπου σε άλλον άνθρωπο», επισήμανε ο επικεφαλής του «ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ».

Η πρότασή του περιλαμβάνει «Δημόσια Δέσμευση» του Δήμου για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων και πρωτίστως των αιρετών καθώς και προτάσεις για διαδικασία καταγγελίας και ΕΔΕ αλλά και για αλλαγές στον νόμο οι οποίες θα κατατεθούν στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας.

«Κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Προτείνουμε τις αναγκαίες αλλαγές στο νόμο» είπε ο Π. Γερουλάνος, προσθέτοντας πως «δεν είναι εύκολος δρόμος διότι απαιτεί σημαντικές θεσμικές αλλαγές και αλλαγές νοοτροπίας. Αλλά η Δημόσια Δέσμευση είναι το πρώτο βήμα στο μεγάλο ταξίδι από το “γιατί τώρα;” στο “ποτέ ξανά”»,

Στη δήλωση του επισημαίνει ότι ενώ το Δημόσιο εμφανίζεται ανοχύρωτο απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, η δημοτική παράταξη ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ, έδρασε με ταχύτητα και υπευθυνότητα, κάνοντας ένα πρώτο σημαντικό βήμα, να προσφέρει ένα πλαίσιο πρόληψης και καταπολέμησης της σεξουαλικής παρενόχλησης στον Δήμο Αθηναίων.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε εμείς ως Δήμος Αθηναίων οι πρωτοπόροι για το ελληνικό δημόσιο γενικότερα ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία με την οποία θα ξεριζώσουμε τον φόβο που προέρχεται από την άσκηση εξουσίας του ενός ανθρώπου σε άλλον άνθρωπο. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία να κάνουμε τον Δήμο έναν υγιή χώρο εργασίας, έναν υγιή χώρο παροχής υπηρεσιών όπου σκοπός της εξουσίας θα είναι να υπηρετεί και όχι να υπηρετείται», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ότι αυτό που αναδύθηκε δεν πρέπει να το προσπεράσουμε, όπως συνήθως κάνουμε ως κοινωνία, και να το ξεχάσουμε, αλλά να κάνουμε κάτι ουσιαστικό και να συμβάλουμε στην αλλαγή, δηλαδή να πάμε στην αιτία του κακού για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ξανά. 

«Το πρόγραμμα είναι προοδευτικό, καινοτόμο και ανατρεπτικό. Προοδευτικό διότι βάζει τον Δήμο Αθηναίων στην ηγεσία της προσπάθειας κατά της παρενόχλησης. Καινοτόμο διότι, αντίθετα με την κεντρική πολιτική σκηνή, εδώ μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε το πρόβλημα διαπαραταξιακά και όχι να χαθούμε σε άγονες συζητήσεις για το ποιος είναι πιο πολύ Άνθρωπος. Μας δίνεται η ευκαιρία να πούμε ότι η παρενόχληση δεν είναι πρόβλημα ενός κόμματος ή μιας παράταξης. Είναι κοινωνικό πρόβλημα που ζητά λύση. Και είναι ανατρεπτικό διότι αν το ψηφίσουμε σήμερα λέμε ένα μεγάλο «τέλος» σε νοοτροπίες του χθες και ανοίγουμε μια νέα σελίδα για τον Δήμο, τους Δήμους γενικότερα», ανέφερε.

Χαρακτήρισε ως μεγαλύτερο εχθρό την άγνοια, σύμμαχος της οποίας είναι η ατιμωρησία, τονίζοντας ότι το Δημόσιο, εσκεμμένα και ακούσια παραμένει στη μάχη κατά της παρενόχλησης νομικά διάτρητο.

Και εξήγησε ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προταθούν στα αρμόδια υπουργεία τρόποι προκειμένου να αναγνωρίσουν και να κλείσουν τα κενά της νομοθεσίας. Στην ουσία στόχος της παρέμβασης Γερουλάνου είναι ο Δήμος Αθηναίων να ηγηθεί μιας ευρύτερης προσπάθειας μέσα από την ΚΕΔΕ και τα υπουργεία για να αλλάξει ο νόμος από τους αρμόδιους.

Στην ομάδα εργασίας που έφερε σε πέρας τη συγκεκριμένη πρόταση συμμετείχαν οι Κατερίνα Ευκλείδου, Άννη Καββαδία, Αθηνά Μαλαγαρδή, Παναγιώτα Πετρόγλου, Σοφία Σπηλιωτοπούλου, Μαρία Στρατηγάκη.