Ψηφιακή ημερίδα ΝΔ: Γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας μέσω της επένδυσης της Microsoft

Ψηφιακή ημερίδα ΝΔ: Γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας μέσω της επένδυσης της Microsoft

Τα οφέλη και οι προοπτικές που δημιουργούνται για τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών από την επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα συζητήθηκαν στην ψηφιακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργίου τόνισε ότι «παρότι η υγειονομική κρίση βρίσκεται σε έξαρση και το κλίμα για την οικονομία είναι βαρύ παγκοσμίως, η ανακοίνωση της Microsoft ότι προχωράει στη δημιουργία τριών Data Centers αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, την κυβέρνησή της και το ανθρώπινο δυναμικό της».

Οι εισηγητές συμφώνησαν ότι τοποθετεί τη χώρα μας στον χάρτη των επενδυτικών προορισμών για ομοειδείς και όχι μόνο επιχειρήσεις. Είναι το επιστέγασμα μίας συλλογικής κυβερνητικής προσπάθειας με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της καινοτομίας αλλά και την επιτάχυνση τεχνολογικών υποδομών όπως το 5G και οι οπτικές ίνες. Η μέγιστη αξιοποίηση της θα εξαρτηθεί και από την ταχύτητα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων όχι μόνο του απαιτούμενου εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και του γενικού πληθυσμού. Για αυτό άλλωστε η επένδυση θα συνοδευθεί από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Microsoft για 100.000 εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Το γεγονός μάλιστα ότι μόνο στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί ένας τέτοιος κόμβος παροχής υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης για ολόκληρη την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προσδίδει στην πατρίδα μας γεωστρατηγικό πλεονέκτημα σε μία περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται.

Η συζήτηση έγινε με προσκεκλημένους τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χρίστο Δήμα, τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλο, τον Γενικό Διευθυντή Δημοσίου Τομέα της Microsoft Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης Κώστα Λουκά, τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Άγγελο Μπεκιάρη, τον Καθηγητή Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Γιάννη Χαραλαμπίδη και τον ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Innoetics Αιμίλιο Χαλαμανδάρη.

Επίσης, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτές και μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ από την Αττική και οι επικεφαλής των Γραμματειών του κόμματος. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο επικεφαλής Θεματικού Τομέα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ΝΔ Μύρων Φλουρής.