Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να αποφύγει βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να αποφύγει βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή

Για προκλητικές δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τον πλου του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνοντας πως «η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει NAVTEX για την ερευνητική δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τα σχέδιά τους και να αποφύγουν βήματα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα σχέδια που ανακοίνωσε η Τουρκία για δραστηριότητα φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».