«Πρωτοφανές φιάσκο, δεν διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα μαθητών»
Υπ. Παιδείας για καταγγελίες Φίλη

«Πρωτοφανές φιάσκο, δεν διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα μαθητών»

Για «πρωτοφανές φιάσκο» και άνευ προηγουμένου κοροϊδία της Εθνικής Αντιπροσωπείας κατηγορεί τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη το Υπουργείο Παιδείας, με αφορμή τοποθέτησή του νωρίτερα σήμερα στη Βουλή περί διαρροής προσωπικών δεδομένων μαθητών που έλαβαν μέρος σε εφαρμογές τηλεκπαίδευσης.

«Το περίφημο "στικάκι" του κ. Φίλη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπ. Παιδείας, «περιείχε ένα αρχείο εις διπλούν, σε μορφή excel και pdf, με καταγραφή στατιστικών στοιχείων από τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τα οποία εντοπίζονται στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε blog Υπεύθυνου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

 Και το Υπ. Παιδείας συνεχίζει: «Παρά τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Φίλη για την οποία κρίνεται και ο ίδιος και το κόμμα του από τους Έλληνες πολίτες, σημειώνεται ότι:

 - Πρώτον, δεν πρόκειται για καμία  διαρροή δεδομένων. Τα στοιχεία έχουν  καταχωριστεί  οικειοθελώς από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και χρησιμεύουν, εν γνώσει τους, ως οδηγός για την καταχώριση στοιχείων από τους συναδέλφους τους. 

Δεύτερον, τα αρχεία δεν περιλαμβάνουν κανένα προσωπικό δεδομένο μαθητών.

Τρίτον, καταγράφονται μόνο αριθμητικά, μη προσωπικά, αποτελέσματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δηλαδή αποκλειστικά και μόνο συνολικοί αριθμοί μαθητών που συμμετείχαν σε συνεδρίες, ποσοστό συμμετοχής, διάρκεια σε λεπτά κτλ.».

 «Καταρρέουν, συνεπώς», σημειώνει το Υπ. Παιδείας, «με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο οι ισχυρισμοί του κ. Φίλη περί διαρροής και περί δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων μαθητών».

Το Υπουργείο καταλήγει: «Περιμέναμε ότι θα διαψευσθούν παταγωδώς οι δήθεν αποκαλύψεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία εξ αρχής εναντιώθηκε σε κάθε μορφής εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αντιπροτείνοντας το απόλυτο σκοτάδι για την εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι αυταπόδεικτο ότι για κάθε λύση ψάχνουν ένα πρόβλημα, για κάθε πρόοδο αναζητούν έναν ανύπαρκτο εχθρό. Αλλά ότι – άθελα ή εσκεμμένα – συγχέουν τη διαρροή προσωπικών δεδομένων με την οικειοθελή ανάρτηση στατιστικών στοιχείων, αυτό δεν το περιμέναμε. 

Ν. Κεραμέως σε Ν. Φίλη: «Θέλετε τους μαθητές στο σκοτάδι...»

Νωρίτερα επικράτησε ένταση στη Βουλή ανάμεσα στον Νίκο Φίλη και την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως με αφορμή την τηλεκπαίδευση. Ο πρώην Υπουργός Παιδείας άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή το πρόγραμμα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με την κυρία Κεραμέως να σηκώνει το γάντι, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει το σκοτάδι! «Είστε η δύναμη της άρνησης. Θέλετε τους μαθητές στο σκοτάδι. Ευτυχώς που δεν κληθήκατε εσείς να σηκώσετε το βάρος της κρίσης. Θέλετε να μην ανοίξουν τα σχολεία λες και εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τους ειδικούς και την ίδια ώρα ζητάτε να καταργηθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Πλήρης άρνηση», τόνισε η Υπουργός Παιδείας.

Από την πλευρά του  ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι μέσω του site του Υπουργείου Παιδείας υπήρξε διαρροή προσωπικών δεδομένων των μαθητών. Η κυρία Κεραμέως ανάφερε ότι δεν έχει περιέλθει σε γνώση της κάτι τέτοιο, και πως θα το εξετάσει να βρει ποια είναι η αλήθεια.

Η κυρία Κεραμέως αφού δεσμεύτηκε να ερευνήσει την καταγγελία, υπενθύμισε τι παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ότι αφορά τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Να σημειωθεί ότι ο κ. Φίλης είχε καταγγείλει τη δωρεά της εταιρείας CISCO για την παροχή της πλατφόρμας τηλεεκπαίδευσης. «Ξέρετε τι μας παραδώσατε κ. Φίλη; Μια πλατφόρμα που μπορούσε να σηκώσει μόλις 500 μαθητές. Εμείς δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα που εξυπηρετεί 1,5 εκατ μαθητές. Ποια είναι τελικά η πρότασή σας; Να καλύπτουμε μόνο τους 500; Ευτυχώς που δεν κληθήκατε εσείς να σηκώσετε το βάρος γιατί θα αφήνατε στο σκοτάδι 1,4 εκατ μαθητές», είπε.