Πρώτες ελπίδες αποκλιμάκωσης λόγω lockdown

Πρώτες ελπίδες αποκλιμάκωσης λόγω lockdown

Το πρώτο «φρένο» στην αύξηση των νοσηλειών συντηρεί κάποιες ελπίδες αποκλιμάκωσης του αριθμού των κρουσμάτων πιθανώς από την επόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ακόμη χρόνος για την μείωση της καμπύλης. Τα τελευταία δεδομένα του υπουργείου Υγείας καταγράφουν μια τάση σταθεροποίησης των πιέσεων που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας.

Εξαίρεση, συνεχίζει να αποτελεί η Θεσσαλονίκη. Εκεί η τάση παραμένει αυξητική, με ολοένα και περισσότερους ασθενείς να καταφθάνουν καθημερινά στα νοσοκομεία της περιοχής και χρειάζεται τελικά να γίνει εισαγωγή.

108 νέοι θάνατοι

"Τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς επίσης και οι "σκληροί δείκτες" (κρούσματα, θάνατοι, διασωληνώσεις), επανεξετάζονται τόσο από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όσο και από την kυβέρνηση, σε καθημερινή βάση και αξιολογούνται", σημείωσε ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος από τη Θεσσαλονίκη, στην οποία μετέβη για την αναδιοργάνωση των κλινών covid που επιτάχθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα για να καλυφθούν οι αυξανόμενοι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία.

Φυσικά, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς πάνω από 90.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί και πάνω από 1.500 έχουν χάσει τη ζωή τους, εξαιτίας του πανδημικού ιού.

Xθες καταγράφηκαν 108 νέοι θάνατοι ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών στους 1.527, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τις 90.121 ανθρώπους.

Το δυσμενές σενάριο 

Μιλώντας στο Liberal.gr, ο κ. Κωτσιόπουλος, αποδεχόμενος ότι οι πιέσεις στο σύστημα υγείας παραμένουν ισχυρές τόσο στη Λάρισα όσο και στην Αθήνα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στο δυσμενές σενάριο να επεκταθούν οι επιτάξεις και στις δύο αυτές πόλεις, αν παραστεί ανάγκη. Σημειώνει όμως, ότι "πιθανότατα δεν θα χρειαστεί", για να προσθέσει ότι "ήδη υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, για την κάλυψη γενικών περιστατικών non-covid". Με τον τρόπο αυτόν, γίνεται αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από περιστατικά άλλων παθήσεων, προκειμένου η διαχείριση των πανδημικών ασθενών να γίνεται από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Τι περιμένουμε

Καθώς βρισκόμαστε 8 μέρες πριν τη λήξη του lockdown, ο κ. Κωτσιόπουλος σημειώνει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση με τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι τότε. 

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας, ο ρυθμός αύξησης των νέων περιστατικών με νόσο Covid - 19, κυμάνθηκε από 3 - 4,1% με τάση μείωσης προς το 3%, ενώ χθες καταγράφηκε περαιτέρω μείωση του ρυθμού αυτού, στο 2,6%.

Τα περισσότερα κρούσματα (79,5%) αφορούν κυρίως τις ηλικίες 18-64 ετών μοιρασμένες μεταξύ των ηλικιών 18-39 ετών στο 39,3% και τις ηλικίες 40-64 στο 40,2%, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι νέοι έφεραν την ασθένεια κατ΄ αρχήν στους γονείς τους και στη συνέχεια μεταδόθηκε και στους πιο ηλικιωμενους, οι οποίοι αφορούν το 13,5% του συνόλου των κρουσμάτων.

Όμως όλοι μας είμαστε ευάλωτοι απέναντι στον ιό, καθώς υπάρχει ένα ποσοστό 2,3% νέων 18 μέχρι 39 ετών που έχει διασωληνωθεί. Αντίστοιχα, άλλο ένα 43,7% των διασωληνωμένων αφορά τις ηλικίες μεταξύ 40-64 ετών, και ένα 54% των άνω των 65 ετών.

Οι τελευταίοι είναι και αυτοί που συνήθως καταλήγουν, αφού το 85,7% των θανάτων αφορά ηλικίες από 65 ετών και πάνω.

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν την αυστηρότερη δυνατή τήρηση των μέτρων, προκειμένου να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι σοβαρές επιβαρύνσεις σε ολόκληρο το γενικό πληθυσμό.