Προτείνει διόδια σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της Ευρώπης
Γερμανία

Προτείνει διόδια σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της Ευρώπης

Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αντρέας Σόϊερ σκοπεύει να ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή διοδίων στους αυτοκινητόδρομους όλης της Γερμανίας και της Ευρώπης στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το πρακτορείο Reuters.

Μέσα στα οκτώ επόμενα χρόνια, όλα τα οχήματα που θα κινούνται σε αυτοκινητόδρομους, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών, ημιφορτηγών και επιβατικών αυτοκινήτων, θα πρέπει να πληρώνουν διόδια, σύμφωνα με το προσχέδιο για την ευρωπαϊκή οδηγία.

«Στα κράτη μέλη όπου ήδη λειτουργεί ένα σύστημα διοδίων, τα μοναδικά οχήματα που θα εξαιρούνται θα είναι τα αστικά και τουριστικά λεωφορεία», αναφέρει το προσχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα ο Σόιερ για έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο.

Αν εγκριθεί, το έγγραφο αυτό θα αποτελέσει επίσημη πρόταση της Γερμανίας στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ.

Ωστόσο, κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι ορισμένοι Υπουργοί επιθυμούν να «παγώσουν» το σχέδιο αυτό, παρόλο που η καταβολή διοδίων βάσει απόστασης θεωρείται από πολλούς αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους Υπουργούς των Σοσιαλδημοκρατών που αντιτίθενται στην ιδέα των διοδίων.