7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Βρετανία: Προσπάθησε να αμυνθεί ο Υπουργός Υγείας μετά τη «χιονοστιβάδα» καταγγελιών του Κάμινγκς

Προσπάθησε να αμυνθεί ο Υπουργός Υγείας μετά τη «χιονοστιβάδα» καταγγελιών του Κάμινγκς
AP Photo/Matt Dunham, FIie

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ χαρακτήρισε την Πέμπτη «αβάσιμους ισχυρισμούς» από τον Ντόμινικ Κάμινγκς άλλοτε «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού Τζόνσον ότι είπε ψέματα στους συναδέλφους του και το κοινό σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν χθες ... είναι σοβαροί και δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι είναι εντελώς αβάσιμοι. Ήμουν ευθής απέναντι στον βρετανικό λαό», δήλωσε ο Χάνκοκ ενώπιον της επιτροπής του Κοινοβουλίου.

Χθες ο Κάμινγκς, ο οποίος ήταν το «δεξί χέρι» του Τζόνσον μέχρι τα τέλη του περασμένου χρόνου, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού και του Χάνκοκ στη διάρκεια της επτάωρης κατάθεσής του ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής λέγοντας ότι η ανικανότητά τους προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Ο πρωθυπουργός, είπε ο Κάμινγκς, ήταν ακατάλληλος για τον ρόλο του, ενώ ο Χάνκοκ είπε επανειλημμένως ψέματα σε τέτοιο βαθμό ώστε να χάσει την αξιοπιστία του και θα έπρεπε να έχει απολυθεί εξαιτίας των επανειλημμένων αποτυχιών του στη διαχείριση της πανδημίας.

Με σχεδόν 128.000 θανάτους, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον πέμπτο υψηλότερο επίσημο αριθμό COVID-19 στον κόσμο, πολύ υψηλότερο από τις αρχικές χειρότερες εκτιμήσεις της κυβέρνησης των 20.000.

Ένας από τους πιο καταδικαστικούς ισχυρισμούς από τον Κάμινγκς ήταν ότι η δήλωση του Χάνκοκ ότι η κυβέρνηση είχε ρίξει ένα «προστατευτικό δίχτυ» στα κέντρα φροντίδας στην αρχή της πανδημίας ήταν ανυπόσταση και ότι αντ 'αυτού άνθρωποι είχαν σταλεί πίσω από το νοσοκομείο.

«Κανένας υπουργός που ψεύδεται στο κοινό, ειδικά με τις συνέπειες που βιώνουμε, δεν πρέπει να είναι στη θέση του», ανέφερε η Άντζελα Ρέινερ, αντιπρόεδρος των Εργατικών στο BBC.

Πηγή: Reuters