ΓΔ: 894,70 -1,34 (-0,15 %)

Τζίρος: 88,59 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2019η
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

ΓΔ: 894,70 -1,34 (-0,15 %)

Τζίρος: 88,59 εκατ. €   RT

Προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι στον «πόλεμο των εμβολίων» μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας

Προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι στον «πόλεμο των εμβολίων» μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι ενδεχόμενη παρεμπόδιση εξαγωγής του εμβολίου της Pfizer προς τη χώρα του θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές ηλικιωμένων και ευπαθών Βρετανών σε κίνδυνο, με φόντο τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες για τις προμήθειες των σκευασμάτων κατά του κορονοϊού.

Η Ε.Ε. ήρθε αντιμέτωπη με σφοδρές αντιδράσεις μετά την ανακοίνωσή της για ενδεχόμενους ελέγχους εξαγωγών στα εμβόλια που παράγονται εντός του μπλοκ. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, βρέθηκε αντιμέτωπη με πιέσεις προκειμένου να παραιτηθεί μετά το θέμα που προέκυψε με τον περιορισμό των εξαγωγών εμβολίων στη Βόρεια Ιρλανδία, απειλή πάντως από την οποία η ΕΕ υπαναχώρησε.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές των Βρυξελλών, ευρωπαίοι διπλωμάτες διαφώνησαν με την απόφαση της Ντερ Λάιεν να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους στα βορειοϊρλανδικά σύνορα προκειμένου να ελέγχονται οι εξαγωγές εμβολίων που παράγονται στην ΕΕ.

Η απειλή της Ε.Ε. να βάλει φρένο στην ελεύθερη διακίνηση εμβολίων από την Ε.Ε. στη Βόρεια Ιρλανδία πυροδότησε μια μικρή διπλωματική κρίση μεταξύ της Ιρλανδίας, της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους Συντηρητικούς οπαδούς του Brexit να απαιτούν την αναθεώρηση της συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν επιβεβαίωσε μιλώντας στο BBC το πρωί της Κυριακής ότι πληροφορήθηκε την απόφαση για τη μη διάθεση εμβολίων στη Β. Ιρλανδία από τη δημόσια ανακοίνωση και όχι νωρίτερα, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει. Είπε ότι επικοινώνησε άμεσα με την Πρόεδρο της Κομισιόν για να της εξηγήσει τις «σοβαρές συνέπειες». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «πολλά διδάγματα» από το περιστατικό της Παρασκευής

Μιλώντας επίσης στο Sky News, ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι η εκπεφρασμένη από την Ε.Ε. απειλή επιβολής σκληρών συνόρων για τα εμβόλια στο νησί της Ιρλανδίας ήταν «πολύ ανόητο πράγμα».

Ένα βασικό μέρος της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία ήταν η διατήρηση ελεύθερων συνόρων, τόνισε ο Μπλέρ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν απαράδεκτο, αλλά όπως λέτε, ευτυχώς το απέσυραν πολύ γρήγορα».

Σημερα πάντως η βρετανική κυβέρνηση εν τω μεταξύ ρίχνει τους τόνους. Μετά από τις δηλώσεις την Υπουργών Εξωτερικών και Επικρατείας το Σάββατο περί συνεργασίας με την ΕΕ στον τομέα των εμβολιασμών, ο Υφυπουργός Υγείας Ναντίμ Ζαχάουι, που είναι υπεύθυνος για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, δηλώνει σε συνέντευξή του στη Sunday Telegraph ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την ΕΕ.

Η υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρας δήλωσε ότι η Ε.Ε. έχει εγγυηθεί πως το Λονδίνο θα προμηθευτεί τα εμβόλια τα οποία έχει παραγγείλει μετά την αναγνώριση από τις Βρυξέλλες ότι ήταν λάθος να ενεργοποιήσει τη ρήτρα του Άρθρου 16 του Brexit για να περιορίσει τις εξαγωγές του εμβολίου κατά της Covid-19 από τα ιρλανδικά σύνορα στη Βρετανία, αφού η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αναταράξεις σε Βόρεια Ιρλανδία, Λονδίνο και Δουβλίνο

«Είναι ζωτικής σημασίας να κρατήσουμε ανοιχτά τα σύνορα, αντιστεκόμαστε στον εθνικισμό των εμβολίων και στον προστατευτισμό...Είμαστε ικανοποιημένοι που η Ε.Ε. παραδέχτηκε ότι η επίκληση του Άρθρου 16... ήταν ένα λάθος και δεν θα το ακολουθήσει αυτό», σημείωσε η Τρας, μιλώντας στο Sky News και επανέλαβε ότι «είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε την υλοποίηση του προγράμματός μας. Έχουμε λάβει την διαβεβαίωση της Ε.Ε. ότι δεν θα διαταραχθούν οι προμήθειες των εμβολίων με βάση τα συμβόλαια».

Στη συνέχεια ωστόσο συμπλήρωσε ότι η όποια εξαγωγή εμβολίων προς την Ε.Ε. ενδέχεται να μη συμβεί προτού εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το φθινόπωρο. Νωρίτερα πάντως, η Ντάουνινγκ Στριτ, είχε αφήσει να διαφανεί η πιθανότητα ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει η εξαγωγή εμβολίων προς την Ε.Ε. μόλις τελειώσει η πρώτη φάση του προγράμματος εμβολιασμών.