Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο

Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο

Το ζήτημα της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Διεθνές Δικαστήριο για την πρόθεση της Κίνας να επιβάλει νόμο που παραβιάζει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ αναμένεται να θέσει ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με προσχέδιο ψηφίσματος που επικαλείται η ιστοσελίδα Politico, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες αναμένεται ψηφίσουν υπέρ της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Διεθνές Δικαστήριο υπό το σκεπτικό ότι η Κίνα παραβιάζει με τον νόμο αυτό την Κοινή Διακήρυξη με τη Βρετανία του 1984. 

Το ψήφισμα αυτό προβούν οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η ομάδα των Σοσιαλιστών, το Renew Europe και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης είναι κύριο όργανο του ΟΗΕ και έχει την έδρα του στη Χάγη.

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί την πρώτη συντονισμένη κίνηση κατά της Κίνας στο ζήτημα του Χονγκ Κονγκ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία συνολικά έχει τηρήσει χαμηλούς τόνους στο ζήτημα αυτό.

Εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ των οποίων οι αξιωματούχοι κατακεραυνώνουν το Πεκίνο από πλευράς ΕΕ οι μόνες δηλώσεις έχουν έρθει από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Ισπανός πολιτικός δήλωσε πρόσφατα «Εκφράζουμε τη σοβαρή μας ανησυχία για τα βήματα που κάνει η Κίνα… πιστεύουμε ότι δημιουργεί τον σοβαρό κίνδυνο για υπονόμευση της αρχής "μία χώρα, δύο συστήματα"».

Οι κυρώσεις «δεν είναι ο τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων μας με την Κίνα», δήλωσε ο Μπορέλ, ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του κινεζικού νόμου.

Με ορισμένες από τις οικονομίες της ΕΕ να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία με την Κίνα, το μπλοκ αγωνίζεται να βρει μια ενιαία φωνή. Η καυτή πατάτα θα είναι σύντομα στα γερμανικά χέρια. Η χώρα θα ηγηθεί του μπλοκ από τον Ιούλιο και υπάρχουν μεγάλες ελπίδες ότι αυτές οι εσωτερικές διαιρέσεις θα ξεπεραστούν.