Προσφυγή κατά της Γερμανίας εξετάζει η Κομισιόν
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Προσφυγή κατά της Γερμανίας εξετάζει η Κομισιόν

Το ενδεχόμενο ακόμη και να κινήσει διαδικασία εναντίον της Γερμανίας, για την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξετάζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε εμπιστευτική της επιστολή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Γερμανό Ευρωβουλευτή Σβεν Γκιενγκολντ υπογραμμίζει πως «οι Βρυξέλλες εξετάζουν επιλογές, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της νομικής δράσης κατά της Γερμανίας» σε περίπτωση που η κυβέρνηση Μέρκελ υιοθετήσει την δικαστική απόφαση η οποία θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρωζώνης.

Η νομισματική πολιτική της Ένωσης αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα. Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερτερεί του εθνικού δικαίου και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ίδιο θέμα είναι δεσμευτική για όλα τα εθνικά δικαστήρια, επισημαίνεται στην επιστολή, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). 

Επίσης η Φον Ντερ Λαιεν κάνει σαφές ότι «στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η διαφύλαξη της σωστής λειτουργίας του Ευρωσυστήματος και του Νομικού Ευρωπαικού Συστήματος» τονίζοντας  οτι η Κομισιόν «αναλύουμε με κάθε λεπτομέρεια την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου και θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα μας που μπορεί να περιλαμβάνουν και νομικές διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο Γκίεγκολντ, εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Γερμανών Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διευκρινίζει ακόμη ότι το θέμα δεν είναι απλώς η κριτική προς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, αλλά το γεγονός ότι «η διαμάχη μεταξύ Καρλσρούης και Λουξεμβούργου απειλεί την ευρωπαϊκή κοινωνία δικαίου».