Τουρκικά ΜΜΕ: Προσευχή στην Αγία Σοφία στις 15 Ιουλίου, επέτειο πραξικοπήματος

Προσευχή στην Αγία Σοφία στις 15 Ιουλίου, επέτειο πραξικοπήματος

Πρόταση για πραγματοποίηση μουσουλμανικής προσευχής στις 15 Ιουλίου, επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος, υποβλήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία του Ανώτατου Συμβουλευτικού Συμβουλίου, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, γράφει η εφημερίδα «Χουριέτ».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα κατά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του είχε δηλώσει “Πρώτα ο Αλλάχ, μετά την απόφαση που θα λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας μας για το τζαμί Αγία Σοφίας στις 2 Ιουλίου, να κάνουμε και την προσευχή μας”.

Στο μεταξύ και όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ,  η "Γενί Σαφάκ" με τίτλο “Ο λαός είπε την τελευταία του λέξη” γράφει στην πρώτη σελίδα, ότι τα βλέμματα έχουν στραφεί στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας στις 2 Ιουλίου. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λαός αναμένει με ενθουσιασμό τη μέρα που θα ανοίξει η Αγία Σοφία για προσευχή μουσουλμανική. Αναφέρει ότι δημοσκόπηση που δείχνει το 90% της βάσης του ΑΚΡ να επιθυμεί μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί παρουσιάστηκε στην κεντρική επιτροπή του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ δήλωσε ότι η Αγία Σοφία οπωσδήποτε πρέπει να ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή υποστηρίζοντας ότι η γνωμοδότηση για την Μονή της Χώρας αποτελεί προηγούμενο.