Η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή
Τούρκος υπ. Δικαιοσύνης

Η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή

Η Αγία Σοφία οπωσδήποτε πρέπει να ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, υποστηρίζοντας ότι η γνωμοδότηση για την Μονή της Χώρας αποτελεί προηγούμενο.

Σε συνέντευξή του ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η Αγία Σοφία λειτούργησε ως τζαμί για 500 χρόνια. «Είναι κληρονομιά από τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή. Αν το δει κανείς από νομικής άποψης αποτελεί προηγούμενο η γνωμοδότηση του Διοικητικού Δικαστηρίου για την Μονή της Χώρας ότι μπορεί να λειτουργήσει με βάση τον κανονισμό για τα Βακούφια. Το Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί να λάβει απόφαση στο πλαίσιο αυτής της γνωμοδότησης  ή να λάβει μια διαφορετική απόφαση ανακοινώνοντας το σκεπτικό της», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η Αγία Σοφία δεν είναι θέμα που αφορά το σχεδιασμό μιας άλλης χώρας και δεν εναπόκειται στη δική τους αξιολόγηση. 

«Είναι ένα ζήτημα που αφορά τον σχεδιασμό της Τουρκικής Δημοκρατίας. Είναι ζήτημα κυριαρχίας της Τουρκικής Δημοκρατίας. Είναι κληρονομιά από τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός λέγοντας ότι όταν υπάρξει νομική απόφαση θα γίνουν και τα απαραίτητα βήματα.

Όπως ανέφερε, η Αγία Σοφία χρησιμοποιήθηκε ως εκκλησία για 916 χρόνια και το 1453, μετατράπηκε σε τζαμί από τον Οθωμανό Σουλτάνο Μεχμέτ Β και εν συνεχεία από την Τουρκική Δημοκρατία, έγινε μουσείο.

«Η Αγία Σοφία οπωσδήποτε πρέπει να ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή, είναι ευχή όλων μας να σπάσουν οι αλυσίδες και να ανοίξει για προσευχή. Να εκπληρωθεί η παρακαταθήκη του Μωάμεθ του Πορθητή», ανέφερε.