Πρόταση Σ. Μισέλ: Προς Πενταμερή για Τουρκία με συμμετοχή Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Προς Πενταμερή για Τουρκία με συμμετοχή Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά αύριο θα βρίσκεται το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο ο Σ. Μισέλ έχει προτείνει στο περιθώριο της Συνόδου να πραγματοποιηθεί πενταμερής συνάντηση για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε την πενταμερή συνάντηση για την Τουρκία με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του ίδιου. 

Για το θέμα έχει γίνει προκαταρκτική συζήτηση, ωστόσο δεν έχει οριστικοποιηθεί αν η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή το Σάββατο. Αυτό πιθανότατα θα εξαρτηθεί από το την πρόοδο για το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκευτικό διάλογο. Τόνισε δε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων.