Προς αυστηροποίηση η έκτιση των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα

Προς αυστηροποίηση η έκτιση των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα

Αυστηροποίηση έκτισης των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα θα προταθεί προς την Επιτροπή Παρακολούθησης του Νέου Ποινικού Κώδικα, με αφορμή της δολοφονία της 20χρονης στα Γλυκά Νερά, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης η πρόταση θα περιλαμβάνει έκτιση στα τουλάχιστον 4/5 της επιβληθείσας ποινής, από τα 2/5 που είναι σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας επ’ αφορμής του ειδεχθούς εγκλήματος στα Γλυκά Νερά, το οποίο την Τρίτη 11 Μαΐου συγκλόνισε την κοινή γνώμη, γνωστοποίησε ότι θα προταθεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Νέου Ποινικού Κώδικα η έκτιση ποινής στα τουλάχιστον 4/5 της επιβληθείσας ποινής - από τα 2/5 που είναι σήμερα, για τις περιπτώσεις παρομοίων ειδεχθών εγκλημάτων (σημειώνεται ότι τα 4/5 σε ποινή ισόβιας κάθειρξης αντιστοιχούν σε 20 χρόνια κάθειρξης).

«Προωθούμε μια αυστηροποίηση της ποινής που ενισχύει την ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για κυοφορούμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έκανε λόγο και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, με αφορμή το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, το οποίο χαρακτήρισε «φρικιαστικό», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι προβλέπονται ποινές ισοβίων για εγκλήματα σαν αυτό.

Ταυτόχρονα, ο Γ. Κώτσηρας δήλωσε ότι «προβληματιζόμαστε για κάθε κενό του Ποινικού Κώδικα, πρέπει να προβλέπεται η μέγιστη ποινική αντιμετώπιση για αποτρόπαια εγκλήματα».

Τόνισε πως λειτουργεί η επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, εντοπίζει τα κενά, θα παραδώσει το σχετικό πόρισμα, για να ξεκινήσει η διαβούλευση και τον Ιούνιο να ψηφιστούν οι προτεινόμενες αλλαγές.

Αξιολογούνται ζητήματα με κριτήριο την ασφάλεια των πολιτών και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι θα προβλέπονται ποινές ανάλογες της σοβαρότητας κάθε εγκλήματος, είπε ο Γ. Κώτσηρας σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρχει συνολική αντιμετώπιση με αναλογικότητα του εγκλήματος, ενώ οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με συντεταγμένο τρόπο για να έχουν χρόνο και διάρκεια αφού η κοινωνία εξελίσσεται και μαζί της και το έγκλημα.