ΓΔ: 825,15 7,91 (0,97 %)

Τζίρος: 44,41 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1951η
Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 825,15 7,91 (0,97 %)

Τζίρος: 44,41 εκατ. €   RT

Προς άνοιγμα της αγοράς από τις 8 Μαρτίου - Με sms τρίωρης διάρκειας

Προς άνοιγμα της αγοράς από τις 8 Μαρτίου - Με sms τρίωρης διάρκειας

Υπό εξέταση βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου μετακινήσεων των πολιτών που θέλουν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα και μέχρι σήμερα αυτό καθίστατο δυσχερές λόγω των περιοριστικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό με προοπτική επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου με click away, μελετάται η χρήση νέου κωδικού αποστολής στο 13033. Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο ανοίγματος της αγοράς που εξετάζει σήμερα η κυβέρνηση, συνεκτιμώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι για τις 8 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης «αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά».

Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά fm» άφησε να εννοηθεί ότι προετοιμάζεται η καινούργια εφαρμογή να λειτουργήσει με άλλο πιθανό 5ψηφιο νούμερο, από το 13033 και θα αφορά αποκλειστικά και μόνο το λιανεμπόριο και στις αγορές των πολιτών, καθώς και ότι θα έχει χρονικό περιορισμό, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το νέο δεδομένο στην πρόταση που μελετάει η κυβέρνηση είναι ότι η διάρκεια μετακίνησης των πολιτών για αγορές από τα καταστήματα να είναι τρίωρη και όχι δίωρη όπως ισχύει σήμερα, όπου επιτρέπεται το click away. Για την αποστολή του νέου κωδικού μέσω SMS πιθανόν να δημιουργηθεί νέα πλατφόρμα που θα αφορά αποκλειστικά το λιανεμπόριο.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επανέλαβε ότι «εμείς εξετάζουμε τεχνολογικές λύσεις να  διευκολύνουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με έναν τρόπο όσο το δυνατόν πιο εύρυθμο και γρήγορο. Ακούμε τους ειδικούς και η τεχνολογία έρχεται να επικουρήσει».

Για το SMS μετακίνησης αποκλειστικά για το λιανεμπόριο το οποίο θα έχει διάρκεια τρεις ώρες, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη είπε σήμερα πως θα βοηθήσει αρκετά. «Ήταν σωστή σκέψη αυτή.»

Θετικός στο μέτρο ανοίγματος της αγοράς με την προϋπόθεση της τρίωρης κυκλοφορίας των πολιτών με αποστολή μηνύματος εμφανίστηκε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είχε τεθεί ως πρόταση από τα Χριστούγεννα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων. «Αφού υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας ο καθένας πρέπει να ελέγχεται πόσες ώρες βγήκε από το σπίτι του», επισήμανε.

Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγο, δεν απέκλεισε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away, από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου. «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα».

Ερωτηματικό παραμένει αν θα υπάρξει και πότε άρση του απαγορευτικού μετακινήσεων που σήμερα ισχύει έως τις 9 το βράδυ καθημερινές και έως στις 6 το απόγευμα για τα σαββατοκύριακα.

Πάντως, εντός εβδομάδας αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα ή την παράταση του lockdown, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων που θα έχουν διαμορφωθεί και της πρότασης που θα καταθέσει στην κυβέρνηση η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για τις «κόκκινες περιοχές», και εφόσον η εικόνα που θα παρουσιαστεί θα είναι η επιθυμητή, θα υπάρξει σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με αυστηρές προϋποθέσεις. 

Τα επικρατέστερα σενάρια είναι δυο: Το πρώτο να παρατείνεται το lockdown για διάστημα μία με δύο εβδομάδες, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο σύστημα υγείας να αποσυμπιεστεί από το μεγάλο αριθμό εισαγωγών ασθενών με Covid-19 και το δεύτερο με πρόταση των λοιμωξιολόγων να αρχίσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου μόνο με click away.

Την πιθανότητα να είναι η τελευταία εβδομάδα με lockdown δεν απέκλεισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιώς, επισημαίνοντας ότι προϋπόθεση είναι η μείωση των κρουσμάτων κάτω από 1000 ημερησίως, ενώ σημείωσε πως οποιαδήποτε άρση περιορισμών θα γίνει πρώτα στα δημοτικά και ταυτόχρονα στο άνοιγμα της αγοράς με click away. 

«Το άνοιγμα μπορεί να το δούμε και τη Δευτέρα που έρχεται, θα εξαρτηθεί όμως από τους αριθμούς που θα έχουμε αυτή τη βδομάδα. Αν όλα πάνε καλά αυτή τη βδομάδα μπορεί η επιτροπή να ξεκινήσει να συζητάει μείωση περιορισμών και να εισηγηθεί την απόφασή της.», υπογράμμισε. Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, η κα Παγώνη είπε ότι «προτεραιότητα θα δοθεί όπως και την προηγούμενη φορά στα δημοτικά και ταυτόχρονα άνοιγμα της αγοράς με click away».

Για την εστίαση, τόνισε ότι «η ιστορία αυτή πάει λίγο μακριά. Δε μπορεί να ανοίξει η εστίαση αν δεν ανοίξουν σχολεία και αγορά. Από τον Απρίλιο και μετά.».