Προκλητικός Ερντογάν: Δεν θα επαναλάβουμε το λάθος με την Ελλάδα - «Όχι» σε Φινλανδία, Σουηδία για το ΝΑΤΟ

Προκλητικός Ερντογάν: Δεν θα επαναλάβουμε το λάθος με την Ελλάδα - «Όχι» σε Φινλανδία, Σουηδία για το ΝΑΤΟ

Συνεχίζονται οι εμπρηστικές αναφορές της Άγκυρας στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον αλλά και της ομιλίας του στο Κογκρέσο. Δύο εικοσιτετράωρα μετά την ομιλία Μητσοτάκη μπροστά στους γερουσιαστές και βουλευτές, ο Ερντογάν επανήλθε με νέες δηλώσεις για τα εξοπλιστικά και τις ΗΠΑ, εμπλέκοντας ξανά την Ελλάδα στις ενστάσεις της Τουρκίας για την ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Δείτε τι συμβαίνει με την Ελλάδα, χρωστάει στη Δύση 400 δισ ευρώ, αλλά της δίνουν όπλα και οι ΗΠΑ δίνουν την έγκριση για να χτιστούν βάσεις. Επανέλαβε ότι η Άγκυρα είναι αρνητική στην ένταξη Φιλναδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την Ελλάδα πως μετά την επιστροφή της στο ΝΑΤΟ «προστατεύει τρομοκράτες». Προκλήσεις από το τουρκικό ΥΠΕΞ και για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που χαρακτήρισε μάλιστα παραληρηματικές τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων (είχε προηγηθεί δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου).

«Όσοι μπήκαν στο παρελθόν μπήκαν»

Αναλυτικά, ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, αναφερόμενος στο αίτημα ένταξης των δύο φινλανδικών χωρών στο ΝΑΤΟ σημείωσε: «Όσοι μπήκαν στο παρελθόν μπήκαν. Η διοίκηση τούς άνοιξε τον δρόμο και μπόρεσαν να επιστρέψουν στο ΝΑΤΟ. Τι συνέβη όταν επέστρεψαν; Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει βάση στην Αλεξανδρούπολη. Μιλάω για την Ελλάδα... Η Αθήνα αγνόησε τη λίστα των τρομοκρατών, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας». 

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε μάλιστα ότι οι τρομοκράτες προστατεύονται από την Αθήνα, ενώ σχετικά με το Κυπριακό ανέφερε: «Λένε ότι δεν βλέπουν θετικά τη λύση των δύο κρατών για την Κύπρο. Ποιος λέει ότι θα δούμε τι δεν βλέπετε θετικά; Συγνώμη, είμαστε η Τουρκία των 85 εκατομμυρίων κατοίκων. Αυτή η χώρα έχει περάσει από αυτή την τρύπα μια φορά στο παρελθόν, αλλά σίγουρα δεν θέλουμε να ξαναπεράσει. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική αποφασιστικά. Είπαμε στους φίλους ότι θα λέγαμε "όχι" στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Θα συνεχίσουμε να λέμε το ίδιο».

«Παραληρηματικές» οι δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων

Την ίδια ώρα, με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτήρισε 
παραληρηματικές τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων. 

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου των αβάσιμων “ποντιακών” ισχυρισμών που διαστρεβλώνουν πλήρως την ιστορία. Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις παράλογες προσπάθειές τους να παραποιήσουν την ιστορία. Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των αντιτουρκικών λόμπι να εξαπατήσουν το κοινό, βάζοντας αυτές τις μεροληπτικές αιτιάσεις στην ατζέντα τρίτων χωρών» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σημειώνει επίσης ότι «οι προσπάθειες αυτών που προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία και να παραπλανήσουν τις νεότερες γενιές δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Αντί να βασίζεται σε τεχνητές ιστορικές αφηγήσεις που έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, θα ήταν πιο λογική επιλογή για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που καθορίστηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Σύμφωνα με την Άγκυρα, «ομοίως, θα ήταν ωφέλιμο για όσους υιοθετούν τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς να θυμούνται τα βάναυσα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδιαίτερα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τρίπολης το 1821». «Καλούμε την Ελλάδα να εργαστεί μαζί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ένα ευημερούν μέλλον που βασίζεται στη συνεργασία αντί να διαστρεβλώνει τα γεγονότα» καταλήγει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.