ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1992η
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021

ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

Προειδοποίηση Κίνας προς ΗΠΑ: «Μην προβάλλετε μονομερείς απαιτήσεις»

Προειδοποίηση Κίνας προς ΗΠΑ: «Μην προβάλλετε μονομερείς απαιτήσεις»

Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι δεν θα δεχθεί μονομερείς απαιτήσεις από την Ουάσινγκτον σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με ομολόγους του από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. 

Ο Γουανγκ είπε ότι η Κίνα δεν θα δεχτεί μια λίστα από την Ουάσινγκτον με μονομερείς απαιτήσεις για διαπραγματεύσεις. «Η πόρτα του διαλόγου είναι ανοιχτή. Όμως ο διάλογος πρέπει να γίνει σε ισότιμη βάση και με αμοιβαίο σεβασμό», είπε μετά την συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών από τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και τη Νότια Κορέα.

Ο Γουανγκ τόνισε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του σχετικά με τη σύνοδο κορυφής της Αλάσκας ΗΠΑ και Κίνας, λέγοντάς ότι «είναι λογικό τα περιφερειακά κράτη να ανησυχούν για τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ».

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση της Αλάσκα εξελίχθηκε σε υψηλής έντασης αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλινκεν να υποστηρίζει ότι «οι ενέργειες της Κίνας απειλούν τη βασιζόμενη σε κανόνες τάξη που εγγυάται την παγκόσμια σταθερότητα».

Από την πλευρά του, ο Γιανγκ Τζιετσί, ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι παρέβη κάθε διπλωματικό πρωτόκολλο, ανακοινώνοντας κυρώσεις σε βάρος κινέζων αξιωματούχων λίγο πριν αρχίσει η κρίσιμη συνάντηση.