Προειδοποίηση για κορονοϊό: «Μπορεί να προσβληθεί το 60% του πληθυσμού της Γης»

Προειδοποίηση για κορονοϊό: «Μπορεί να προσβληθεί το 60% του πληθυσμού της Γης»

Δυνητικά θα μπορούσαν να προσβληθούν σχεδόν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού από τον κορονοϊό υποστηρίζει ο πρύτανης της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, Γκάμπριελ Λεούνγκ σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian. 

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι κάθε άνθρωπος που μολύνεται μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 2,5 ανθρώπους (κατά μέσο όρο). Αυτό σημαίνει ότι ο ιός έχει τη δυνατότητα μετάδοσης στο 60-80% του παγκόσμιου πληθυσμού λέει ο Λεούνγκ. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι «αφενός δεν θα νοσήσουν όλοι απαραίτητα και αφετέρου ενδέχεται να εξασθενήσει ή να βρεθεί το κατάλληλο εμβόλιο», προσθέτει ο καθηγητής. 

Ο ειδικός, σε πρόσφατο άρθρο του στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet, αναφέρθηκε και στα μέτρα που έλαβε η Κίνα για την αντιμετώπιση του ιού. «Αν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της χώρας αποδειχθούν επιτυχημένα, τότε μπορούν να υιοθετηθούν και από άλλες χώρες». Εν τούτοις υπάρχουν αμφιβολίες, καθώς ο καθηγητής Λεούνγκ με πρόσφατο σημείωμα του τόνισε ότι στις 31 Ιανουαρίου μόνο στην Ουχάν οι περιπτώσεις ήταν 75.000, την ώρα που η Κίνα έκανε λόγο για 11.900 περιστατικά. 

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Κίνας εκτιμά ότι η επιδημία ίσως φθάσει στο αποκορύφωμά της αυτό τον μήνα

Η επιδημία του νέου ιού στην Κίνα μπορεί να φθάσει στο αποκορύφωμά της τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί πριν υποχωρήσει, δήλωσε ο πλέον υψηλόβαθμος σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης για θέματα υγείας, αναφερόμενος στον νέο ιό.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, ο Τζονγκ Νάνσαν, κορυφαίος επιδημιολόγος που έγινε γνωστός για τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της επιδημίας του SARS το 2003, δήλωσε ότι η κατάσταση σε κάποιες επαρχίες ήδη βελτιώνεται, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να μειώνεται.

Ο Τζονγκ δήλωσε ότι η πρόβλεψη βασίζεται σε μοντέλα και στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών καθώς και στις ενέργειες της κυβέρνησης. «Άρα, υποθέτουμε ότι ίσως να φθάσει στο αποκορύφωμα ενδεχομένως στα μέσα ή στο τέλος αυτού του μήνα, του Φεβρουαρίου…και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί κάπως ή κάτι τέτοιο, και μετά να υποχωρήσει», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα περιορισμού στην πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, είναι απαραίτητα και η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε μόνιμη απαγόρευση του εμπορίου άγριων ζώων. Χρειάζεται επίσης να βελτιώσει τους μηχανισμούς για τον έλεγχο των ασθενειών ή ακόμα και να συστήσει ένα παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης για μολυσματικές ασθένειες, δήλωσε ο Τζανγκ.