Προειδοποιεί η πρεσβεία των ΗΠΑ τους Αμερικάνους πολίτες για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Προειδοποιεί η πρεσβεία των ΗΠΑ τους Αμερικάνους πολίτες για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Σε «συναγερμό» θέτει η πρεσβεία των ΗΠΑ τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ή θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα μετά τα αυξημένα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα.

Η πρεσβεία καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα όπως να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά, να φορούν μακριά ρούχα ή να αποφεύγουν περιοχές με στάσιμα νερά. Παράλληλα τους καλούν να παρακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης για νεότερες εξελίξεις.

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας, πριν να γίνει γνωστό ότι ο αριθμός των θυμάτων είχε αυξηθεί από πέντε σε έντεκα.

Στους 11 οι νεκροί από τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Σε έξαρση βρίσκεται ο Ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, καθώς μέσα σε μόλις μία εβδομάδα σημειώθηκαν άλλοι έξι θάνατοι ασθενών ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 11 την φετινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα τέλη Μαΐου έως χθες το βράδυ έχουν καταγραφεί συνολικά 107 κρούσματα. Τα 88 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 71 έτη (εύρος: 11 - 94 ετών).

Φέτος έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.