Προβλήματα στις μετακινήσεις - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, πώς κινούνται τα Μέσα Μεταφοράς

Προβλήματα στις μετακινήσεις - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, πώς κινούνται τα Μέσα Μεταφοράς

Μεγάλα τα προβλήματα από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» από τη χώρα με την ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών να βρίσκεται στην κορυφή. Η γενική αργία που δόθηκε τη Δευτέρα κράτησε εργαζόμενους στα σπίτια τους, όμως πολλές περιοχές βρίσκονται χωρίς ρεύμα ενώ τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο είναι έκδηλα. 

Σημειώνεται, πως κατά τη διάρκεια της νύχτας απεγκλωβίστηκαν από την Αττική Οδό 1.800 οχήματα ενώ παραμένουν ακόμα εγγλωβισμένα περί τα 1.200.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Σοβαρότατα παραμένουν τα προβλήματα σε πολλές περιοχές της Αττικής με δρόμους να παραμένουν κλειστούς και τα σώματα ασφαλείας να δίνουν μάχη για τον απεγκλωβισμό των οδηγών και την μεταφορά τους σε ασφαλείς σημεία. 

Στην Αττική Οδό, η οποία έχει βυθιστεί στο χιόνι, απαγορεύεται η διέλευση οποιουδήποτε οχήματος δεν είναι επιχειρησιακό. Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική Οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Αντίστοιχα, έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα στη λεωφόρο Υμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στην Περιφερειακή Αιγάλεω, ενώ έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Aθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στην Αγία Παρασκευή στο ύψος της εκκλησίας στη Μεσογείων είναι εκατοντάδες τα παρατημένα αυτοκίνητα. Γκρέιτερ περνούν συνεχώς από τον κεντρικό αλλά οι παράδρομοι είναι απροσπέλαστοι.

Στη Λεωφόρο Κηφισίας, στην άνοδο προς Μαρούσι, τα αυτοκίνητα κινούνται με πολύ μεγάλη δυσκολία λόγω του χιονιού, ενώ κλειστοί είναι και όλοι οι γύρω δρόμοι. 

Η ΕΛΑΣ απηύθυνε σύσταση στους πολίτες στην Αττική να κυκλοφορούν σήμερα αποκλειστικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

«Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις» και εφόσον η μετακίνησή τους με αυτοκίνητα είναι απολύτως αναγκαία, να γίνεται «μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες», τονίζεται. 

Δεκάδες περιοχές χωρίς ρεύμα στην Αττική

Χιλιάδες μεμονωμένες βλάβες σε κατοικίες προστίθενται αυτή την ώρα στο δίκτυο ηλεκτρισμού της Αττικής, λόγω των ισχυρών ανέμων, αφού οι παγωμένοι αγωγοί  σπάνε με αποτέλεσμα να πέφτουν, ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση ρεύματος σήμερα.

Ήδη σε δεκάδες περιοχές οι κάτοικοι έκλεισαν περισσότερες από 14 ώρες χωρίς ρεύμα, καθώς τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αδυνατούν να φτάσουν στα σημεία των βλαβών. Ο ΔΕΔΔΗΕ δηλώνει αδυναμία πρόσβασης των συνεργείων στα σημεία των ζημιών.

Προβλήματα ηλεκτροδοτησης παρουσιάζουν τμήματα περιοχων σε:

  • Χαλανδρι,
  • Μαρούσι,
  • Ψυχικό,
  • Μεταμόρφωση,
  • Ν. Φιλαδέλφεια,
  • Ηράκλειο,.
  • Πεύκη,
  • Κερατέα,
  • Καλύβια,
  • Κορωπί,
  • Πάλληνη,
  • Πικέρμι,
  • Ντράφι,
  • Γραμματικό,
  • Μαραθώνας,
  • Αλεποχώρι,
  • Πόρτο Γερμενό,
  • Βύρωνας,
  • Καρέας,
  • Γλυφαδα,
  • Βούλα,
  • Ν. Σμύρνη,
  • Άλιμο,
  • Σαλαμίνα

Πώς κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Με προβλήματα λειτουργούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής διενεργούν αυτοψίες προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση για τη σταδιακή αποκατάσταση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού από τα οδικά μέσα, στο βαθμό που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών.

Λόγω της κατάστασης στο οδικό δίκτυο της Αθήνας εξακολουθεί μέχρι στιγμής να μην επιτρέπεται η εκτέλεση δρομολογίων με λεωφορεία και τρόλεϊ. Οι γραμμές 2 και 3 του μετρό λειτουργούν κανονικά, εκτός από το τμήμα Δουκ. Πλακεντίας - Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Στη γραμμή 1 η συγκοινωνία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, διεξάγεται στο τμήμα Πειραιάς - Ν. Ιωνία και αντίστροφα. Σε ό,τι αφορά το Τραμ στη Γραμμή 6 «Σύνταγμα - Πικροδάφνη» τερματικός σταθμός είναι η στάση Φιξ και στη Γραμμή 7 «Ασκληπιείο Βούλας - Ακτή Ποσειδώνος» τερματικός σταθμός είναι η στάση Παλ. Δημαρχείο, λόγω πτώσης δέντρων στη σιδηροτροχιά και την εναέρια γραμμή.

Από τις 12 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια του Προαστιακού.

Απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την ΕΜΥ φθάνουν στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.

Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα -Νέα Στύρα και Κεραμωτή -Λιμένα Θάσου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων που μπορεί να υπάρξουν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πότε θα υποχωρήσει ο χιονιάς

Μετά από μια ημέρα ανελέητου «σφυροκοπήματος» του χιονιά, τα φαινόμενα αναμένεται σταδιακά να εξασθενίσουν εντός της Τρίτης, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι τα δύσκολα πέρασαν. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το επόμενο 24ωρο θα παραμείνει το δριμύ ψύχος, ενώ θα υπάρχει παγετός με τις θερμοκρασίες μετά βίας να ξεπερνούν τους 0 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr, για σήμερα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου, προβλέπονται χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές σε Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη, σε χαμηλά υψόμετρα των Δωδεκανήσων και πρόσκαιρα σε Σποράδες, Μαγνησία και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Νότιο Αιγαίο.

Τα φαινόμενα από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός και τοπικά στα βόρεια ολικός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως -4 βαθμούς), -5 έως 1 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -2 έως 5 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -7 έως 2 βαθμούς), 0 έως 5 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 0 έως 6 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Σε ότι αφορά την Αττική: Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες, με σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους στα βόρεια τμήματα ισχυρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά τις νυχτερινές ώρες η ελάχιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Στερεά Ελλάδα: Πολικές θερμοκρασίες, προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και οδικό δίκτυο

Για μία ακόμη νύχτα συνεχίστηκαν τα προβλήματα στην Εύβοια με πολικές θερμοκρασίες , χιονοπτώσεις αλλά και πολλά προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος σε αρκετά χωριά.

Όλη νύχτα ήταν σε εξέλιξη η μάχη από τα εκχιονιστικά μηχανήματα να κρατηθούν ανοιχτές οι βασικές αρτηρίες του νησιού καθώς οι χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες τους έχουν μετατρέψει σε παγοδρόμια.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να χρησιμοποιούν ακόμα και βυτιοφόρα με αλατόνερο θέλοντας με αυτό τον τρόπο να προλάβουν τις εξελίξεις.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως ήταν το πρόβλημα ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές στους Δήμους Καρύστου, Κύμης-Αλιβερίου αλλά και στο δήμο Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας 'Αννας.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή η μάχη εξελίχθηκε όλη μέρα χθες, ενισχύθηκαν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ που έφτασαν στο νησί από άλλες περιοχές, αλλά δεν υπήρχε πρόσβαση σε διάφορα κρίσιμα σημεία για να μπορέσουν να φτάσουν μέχρις εκεί και να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Εξάλλου, αυτή η προσπάθεια αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα και όλοι εκφράζουν την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί.

"Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε συνεργασία με δήμους αστυνομία πυροσβεστική. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας. Παράκληση να έχουμε αλυσίδες και να μετακινούμαστε μόνο όταν και όπου είναι απαραίτητο" δηλώνει ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει όλος ο μηχανισμός που ενεργοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Εύβοια συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για την πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων σε όλο το νησί.

Στη Φθιώτιδα ιδιαίτερα στην περιοχή της Λοκρίδας από τα Καμένα Βούρλα μέχρι τα όρια του νόμου τα προβλήματα συνεχίζουν να είναι μεγάλα.

Ιδιαίτερα στα χωριά μετά την Αταλάντη και μέχρι τα όρια του νόμου οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται και την ίδια στιγμή το θερμόμετρο είναι κάτω από το μηδέν.

Όλη τη νύχτα, το βάρος δόθηκε στην Εθνική οδό για να παραμείνει ανοιχτή καθώς εκτός τα εκχιονιστικά μηχανήματα που έριξαν τόνους αλάτι και απομάκρυναν συνεχώς στο χιόνι, ενεργοποιήθηκαν ακόμα και περιπολικά της πυροσβεστικής με μαχαίρι για να απομακρύνουν το χιόνι μέσα στην Εθνική οδό με αποτέλεσμα να κρατηθεί ανοιχτός μέχρι αυτή την ώρα .

Στα χωριά Τραγάνα, Μαλεσίνα, Μαρτίνο και Λάρυμνα το χιόνι έχει ξεπεράσει το μισό μέτρο δημιουργώντας αξεπέραστα προβλήματα παρά το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις με μηχανήματα ήταν συνεχείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στη νύχτα μεταφέρθηκαν εκχιονιστικά μηχανήματα από την περιοχή του Δομοκού όπου υπήρχαν ήπια φαινόμενα για να ενισχυθούν οι δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή της Αταλάντης όπου πλέον δίδεται το κύριο βάρος.

Στη Βοιωτία το χιόνι που έπεφτε τόσο στη Θήβα όσο και στη Λιβαδειά μέχρι τις πρωινές ώρες έχει δημιουργήσει σειρά από προβλήματα κυρίως στο βασικό οδικό δίκτυο. Μέχρι στιγμής παραμένει ανοιχτό παρά το γεγονός ότι ισχύουν οι απαγορεύσεις για την κίνηση των αυτοκινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες δόθηκε μεγάλο βάρος στο να γίνει αποχιονισμός των δρόμων για να γίνει η μεταφορά των τραυματιών από την σύγκρουση των τρένων ενώ παράλληλα το κύριο βάρος έχει δοθεί στην περιοχή του Ορχομενού και στην περιοχή της Θήβας καθώς εκεί έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη ένταση του χιονιού,

Στα λευκά ντύθηκαν όλα τα Δωδεκάνησα

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε σχεδόν όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, χωρίς, ευτυχώς, να προκληθούν σοβαρά προβλήματα, ενώ ανάλογες καιρικές συνθήκες επικράτησαν στα νησιά των Κυκλάδων.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η χιονόπτωση στο νησί της Ρόδου, κυρίως στις ορεινές περιοχές που ντύθηκαν στα λευκά από χθες το απόγευμα. Επειδή, μάλιστα, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για επισκέψεις σε αυτές τις περιοχές, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου, από χθες το βράδυ, με την συνδρομή της αστυνομίας και εθελοντών έκλεισε τους δρόμους προς τις ορεινές περιοχές του Αταβύρου και του Προφήτη Ηλία και απαγόρευσε την κυκλοφορία.

Κατά τη διάρκεια της νύκτας οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν και σε πιο πεδινές περιοχές, σε αρκετές από τις οποίες είχε να χιονίσει εδώ και δεκαετίες. Προβλήματα μικρής έκτασης σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο, ενώ προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρουσιάστηκαν στο κέντρο της πόλης της Ρόδου και σε περιοχή γύρω από την πόλη στο νησί της Κω.

Οι υπηρεσίες συνεχίζουν να παραμένουν σε επιφυλακή, αφού αναμένονται νέες χιονοπτώσεις το απόγευμα.

Εντείνεται η κακοκαιρία στην Κρήτη

Εντείνεται από τις πρώτες πρωινές ώρες η κακοκαιρία στην Κρήτη, με τα συνεργεία της περιφέρειας και των δήμων να βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι αλλά και τον πάγο. Επιχειρήσεις καθαρισμού βρίσκονται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο οδικό δίκτυο από Σκαλάνι προς Βιάννο, στο δρόμο προς Αγία Βάρβαρα, στο δρόμο προς το Κράσι, αλλά και τον Κρουσώνα.

Σε κατάσταση γενικής επιφυλακής ο κρατικός μηχανισμός

Σε κατάσταση γενικής επιφυλακής βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού στα Χανιά, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τυχόν προβλήματα απο το κύμα κακοκαιρίας που πλήτει την περιοχή.

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα γενικής αργίας και για τα Χανιά και οι μόνες υπηρεσίες που λειτουργούν είναι αυτές που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Απο νωρίς το πρωί χιονίζει σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, λόγω παγετού και χιονόπτωσης έχουν κλείσει:

  • Επαρχιακή οδός Φουρνέ-Θερίσσου στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Θερίσσου έως την τοπική κοινότητα Ζούρβας.
  • Επαρχιακή οδός Χανίων-Κοντοπούλων-Θερίσσου στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Θερίσσου έως την τοπική κοινότητα Δρακώνας Κεραμειών.
  • Οδός Βασιλείου Πούλακα στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Περιβολίων έως την τοπική κοινότητα Θερίσσου.
  • Επαρχιακή οδός Χανίων-Ομαλού στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Λάκκων έως Ομαλό.
  • Επαρχιακή οδός Βρυσσών-Χώρας Σφακίων στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Αλίκαμπου έως Χώρα Σφακίων.
  • Επαρχιακή οδό Χανίων-Παλαιοχώρας στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Βουκολιών έως την τοπική κοινότητα Καντάνου.
  • Επαρχιακή οδό Χανίων-Σούγιας στο τμήμα από την τοπική κοινότητα Χλιαρού έως την τοπική κοινότητα Ροδοβάνι.

Κατά την διάρκεια της νύκτας φορτηγό πλοίο προσάραξε στα αβαθή της παραλίας Δραπανιά στην περιοχή της Κισσάμου, το δεκαμελές πλήρωμα του οποίου μεταφέρθηκε με ασφάλεια στην ακτή μετά από επιχείρηση που οργάνωσε το λιμενικό Σώμα.