ΠΟΥ: Ξεκινάνε εκ νέου οι κλινικές δοκιμές υδροξυχλωροκίνης

ΠΟΥ: Ξεκινάνε εκ νέου οι κλινικές δοκιμές υδροξυχλωροκίνης

Την επανέναρξη των δοκιμών του φαρμάκου της υδροξυχλωροκίνης, εννέα ημέρες μετά την αναστολή τους, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την εξεύρεση της θεραπείας του νέου κορονοϊού.

«Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το εκτελεστικό συμβούλιο θα ζητήσει από τους μελετητές τη συνέχισε των δοκιμών με υδροξυχλωροκίνη» γνωστοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δοκιμές της υδροξυχλωροκίνης είχαν διακοπεί στις 25 Μαΐου του 2020, κατόπιν επιστημονικής έρευνας, η οποία ισχυριζόταν ότι το φάρμακο είχε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.

Ωστόσο, δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian» αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη έρευνα χαρακτηριζόταν από ελλιπή και αναξιόπιστα στοιχεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, η εταιρεία παρείχε στους ερευνητές τα στοιχεία που έδειξαν ως επικίνδυνη τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet». Η μεθοδολογία των ερευνητών αλλά και ο τρόπος συλλογής των δεδομένων προκάλεσε από την αρχή ενστάσεις.

Αλλά το Lancet πήρε αποστάσεις χθες βράδυ από την επίμαχη έρευνα που δημοσίευσε για την υδροξυχλωροκίνη, αναγνωρίζοντας με επίσημη επισήμανση ότι υπάρχουν «σημαντικά ερωτήματα» για το θέμα, και ακολούθως ο ΠΟΥ δημοσίευσε τα ευρήματά του νωρίτερα από το αναμενόμενο.

«Τώρα είμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν έχουμε δει διαφορές στη θνησιμότητα», τόνισε σήμερα η επικεφαλής επιστημονικής ομάδας του Οργανισμού, Σουμίγια Σουαμινάταν, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από την Γενεύη.

Μετά την ανάλυση των «διαθέσιμων δεδομένων για τη θνησιμότητα», τα μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας και Παρακολούθησης έκριναν «ότι δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης του πρωτοκόλλου» των κλινικών δοκιμών, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους,

Η Εκτελεστική Ομάδα των Δοκιμών Αλληλεγγύης, η οποία εκπροσωπεί τις συμμετέχουσες χώρες, «έλαβε αυτή τη σύσταση και ενέκρινε τη συνέχιση όλων των διαστάσεων των δοκιμών, συμπεριλαμβανομένης της υδροξυχλωροκίνης», είπε.

«Η Εκτελεστική Ομάδα θα επικοινωνήσει με τους κύριους ερευνητές που είναι υπεύθυνοι για τη δοκιμή σχετικά με την επανάληψη της διάστασης της δοκιμής υδροξυχλωροκίνης», συμπλήρωσε.

Η έρευνα στο The Lancet δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου και βασίζεται στα δεδομένα 96.000 νοσηλευομένων σε 671 νοσοκομεία ανάμεσα στον Δεκέμβριο και τον Απρίλιο και συγκρίνει τα αποτελέσματα σε όσους έλαβαν την θεραπεία με τα αποτελέσματα όσων δεν την έλαβαν.

Μετά τη δημοσίευσή της, πολλοί ερευνητές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για αυτήν, ανάμεσά τους και επιστήμονες που είναι προβληματισμένοι για την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης στην Covid-19.