ΠΟΥ: «Περιορίσιμη» η ευλογιά των πιθήκων - Ο απολογισμός των κρουσμάτων

ΠΟΥ: «Περιορίσιμη» η ευλογιά των πιθήκων - Ο απολογισμός των κρουσμάτων

Έχουν καταγραφεί 131 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και 106 ακόμη ύποπτα κρούσματα από τότε που αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα στις 7 Μαΐου εκτός των χωρών όπου συνήθως εξαπλώνεται, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Αν και το ξέσπασμα είναι ασυνήθιστο, παραμένει «περιορίσιμο», είπε ο ΠΟΥ, και συγκαλεί περαιτέρω συνεδριάσεις για να υποστηρίξει τα κράτη- μέλη με περισσότερες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας.

Ο οργανισμός εκτιμά  ότι το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής δεν απαιτεί μαζικούς εμβολιασμούς καθώς μέτρα όπως η καλή υγιεινή και η ασφαλής σεξουαλική συμπεριφορά θα βοηθήσουν στον έλεγχο της εξάπλωσής της, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος τη Δευτέρα.

Ο Ρίτσαρντ Πεμπόντι, ο οποίος ηγείται της ομάδας παθογόνων υψηλού κινδύνου στον ΠΟΥ Ευρώπη, είχε δηλώσει χθες  στο Reuters σε συνέντευξή του ότι οι άμεσες προμήθειες εμβολίων και αντιικών φαρμάκων είναι σχετικά περιορισμένες. Τα σχόλιά του έγιναν καθώς τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δήλωσαν ότι βρισκόταν στη διαδικασία απελευθέρωσης ορισμένων δόσεων εμβολίου Jynneos για χρήση σε περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι αξιολογεί τις επιλογές για εμβολιασμούς, ενώ η Βρετανία τους έχει προσφέρει σε ορισμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. 

Οι αρχές δημόσιας υγείας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική διερευνούν περισσότερες από 100 ύποπτες και επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της ιογενούς λοίμωξης στο χειρότερο ξέσπασμα του ιού εκτός της Αφρικής, όπου είναι ενδημικό. Τα κύρια μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας είναι ο εντοπισμός επαφών και η απομόνωση, είπε ο Πεμπόντι, σημειώνοντας ότι δεν είναι ένας ιός που εξαπλώνεται πολύ εύκολα, ούτε έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής σοβαρή ασθένεια.

Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να έχουν κάποιες σημαντικές παρενέργειες, πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές τι τροφοδοτεί την επιδημία, με τους επιστήμονες να προσπαθούν να κατανοήσουν την προέλευση των κρουσμάτων και αν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με τον ιό. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί, δήλωσε ξεχωριστά τη Δευτέρα ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Πολλοί - αλλά όχι όλοι - από τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί στο τρέχον ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων ήταν άντρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι αυτό το δημογραφικό στοιχείο είναι πιθανό να αναζητήσει ιατρική συμβουλή ή να έχει πρόσβαση στον έλεγχο της σεξουαλικής υγείας πιο εύκολα, δήλωσε ο ΠΟΥ νωρίτερα την ημέρα.

Τα περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν έχουν συνδεθεί με ταξίδια στην Αφρική, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες μη ανιχνευμένων κρουσμάτων, είπε ο Πεμπόντι. Ορισμένες υγειονομικές αρχές υποψιάζονται ότι υπάρχει κάποιος βαθμός εξάπλωσης στην κοινότητα. «Έτσι, βλέπουμε μόνο... την κορυφή του παγόβουνου», είπε.

Δεδομένου του ρυθμού της επιδημίας και της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με το τι την οδηγεί, υπήρξε ανησυχία ότι μεγάλες εκδηλώσεις και πάρτι αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσαν να κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα. «Δεν λέω στον κόσμο να μην περνάει καλά, μην πάτε να παρευρεθείτε σε αυτές τις εκδηλώσεις», είπε ο Πεμπόντι. "Έχει να κάνει περισσότερο με το τι κάνουν οι άνθρωποι στα πάρτι. Αυτό που έχει σημασία είναι η ασφαλής σεξουαλική συμπεριφορά, η καλή υγιεινή, το τακτικό πλύσιμο των χεριών - όλα αυτά τα πράγματα θα βοηθήσουν στον περιορισμό της μετάδοσης αυτού του ιού."