Πού οφείλεται το υγειονομικό και οικονομικό θαύμα του Ισραήλ μέσα στην πανδημία
Γιόσι Αμράνι

Πού οφείλεται το υγειονομικό και οικονομικό θαύμα του Ισραήλ μέσα στην πανδημία

Το Ισραήλ αποτελεί τη χώρα πρότυπο για τους περισσότερους στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημικής κρίσης. Στην ουσία είναι η πρώτη χώρα που ενανήλθε στην κανονικότητα και πέτυχε εν μέρει την πολυπόθητη ανοσία αγέλης. Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι αναφέρθηκε στην άρτια υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, ενώ εξήγησε και τα σημαντικά οικονομικά επιτεύγματα που σημειώνει η χώρα στο πεδίο της οικονομίας.

Όπως τόνισε πλέον η χώρα έχει πάνω από 60% του συνολικού πληθυσμού εμβολιασμένο με δύο δόσεις, ενώ τόνισε πως αν αφαιρεθούν οι νεότεροι κάτω από 12 ετών, τότε το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 75%. Το «κλειδί» για την επιτυχία ήταν η οργάνωση του Ισραηλινού κράτους και η βούληση της Ιερουσαλήμ να προχωρήσει άμεσα και γρήγορα το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Μάλιστα δεν σταματά μόνο στις δύο δόσεις ο προγραμματισμός της κυβέρνησης, καθώς όπως αποκάλυψε ο Γιόσι Αμράνι «η κυβέρνηση έχει διάφορα σενάρια προκειμένου να είναι έτοιμοι και για την τρίτη δόση. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε ήδη υπογράψει συμβόλαια με φαρμακοβιομηχανίες όπως η Pfizer».

Δεν είναι όμως μόνο το υγειονομικό μέτωπο, στο οποίο διαπρέπει η χώρα. Μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας, απόρροια της πανδημίας του κορονοϊού, η Ισραηλινή οικονομία φαίνεται πως επανέρχεται στην κανονικότητα. Όπως σημείωσε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα η ανεργία πέφτε με γρήγορους ρυθμούς, η ανάπτυξη υπάρχει, η κανονικότητα στην καθημερινότητα των πολιτών έχει σχεδόν επανέλθει και η οικονομία προετοιμάζεται για να καταγράψει το δικό της «growth story».

Ωστόσο το Ισραήλ έχει να αντιμετωπίσει και προκλήσεις με την πολιτική κατάσταση να είναι ρευστή καθώς υπάρχει νέος γύρος εκλογών σε εξέλιξη, ενώ όπως τόνισε ο κ.Amrani «τα δημοκρατικά δικαίωματα δεν δέχθηκαν κανέναν περιορισμό. Το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία υπάρχει, ωστόσο φορώντας μάσκες και τηρώντας τις αποστάσεις».

Τέλος, ο πρέσβης του Ισραήλ αναφέρθηκε με θερμά λόγια για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας πως «μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ οι σχέσεις των δύο χωρών (και) στο μέτωπο της πανδημίας ενισχύθηκαν. Έχουμε πολύ καλή επικοινωνία με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και με επιδημιολόγους προκειμένου να συμμετάσχουν δύο ελληνικά νοσοκομεία στις κλινικές μελέτες φαρμάκων κατά του κορονοϊού που υπόσχονται γρήγορη ανάρρωση».