ΠΟΥ: Η Ευρώπη δεν είναι ασφαλής - Κίνδυνος για δεύτερο κύμα κορονοϊού

ΠΟΥ: Η Ευρώπη δεν είναι ασφαλής - Κίνδυνος για δεύτερο κύμα κορονοϊού

Την άποψη ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ασφαλής, καθώς είναι πιθανό να υπάρξει δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού εξέφρασε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Παράλληλα εξέφρασε φόβο για το γεγονός ότι ενώ η πανδημία υποχωρεί στην Ευρώπη, σε άλλα μέρη του κόσμου ενισχύεται.

Επιπλέον, έκανε έκκληση για μία «αληθινή πολιτική δέσμευση και διεθνή ομοφωνία», έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όταν το εμβόλιο κατά της COVID-19 γίνει διαθέσιμο, θα διανεμηθεί ως «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό».

Επίσης, ο επικεφαλής σύμβουλος του Τμήματος Αναπαραγωγικής Υγείας και Έρευνας του ΠΟΥ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επισήμανε ότι οι μητέρες που θηλάζουν δεν φαίνεται να «μεταφέρουν» τον νέο κορονοϊό στα βρέφη τους.

«Μέχρι στιγμής, δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε ζωντανό ιό στο μητρικό γάλα», είπε ο Άνσου Μπανερτζί και τόνισε ότι «επομένως, ο κίνδυνος της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί δεν έχει προς το παρόν διαπιστωθεί», προσθέτοντας πως μονάχα «ίχνη» του ιού έχουν βρεθεί στο μητρικό γάλα.

«Δεύτερο κύμα πανδημίας σε πολλές χώρες»

Στο μεταξύ, εξάρσεις των κρουσμάτων του COVID-19 ανά τον κόσμο, μετά την εξέλιξη της δεύτερης φάσης της πανδημίας,διαπιστώνουν οι επιστήμονες της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2020 και του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, που παρακολουθούν στενά και συστηματικά την πορεία του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο 

Η ομάδα των ειδικών αναλύει δεδομένα από όλο τον κόσμο από διάφορες περιοχές της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και καταλήγει μία ακόμη φορά στο συμπέρασμα ότι στις περιπτώσεις πλήρους χαλάρωσης των μέτρων προστασίας από την πλευρά των πολιτών, έχουμε και πάλι μια μεγάλη εξάπλωση του COVID-19. 

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα  δίνουν την Νότια Κορέα, το Ισραήλ και την Βόρεια Μακεδονία που ενώ έφτασαν  στο ύψιστο σημείο της καμπύλης των κρουσμάτων, μετά από μερικές ημέρες… ηρεμίας αντιμετωπίζουν  μια δεύτερη φάση εξάπλωσης του κορονοϊού. 

Όπως επισημαίνουν:

«Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι οποιοδήποτε μέτρο για την άρση τμημάτων του κλειδώματος ή εξωτερικών περιπτώσεων, που δεν θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στα σχέδια της χώρας, θα έχει βαθιά επίδραση και θα επιστρέψει σε νέες περιπτώσεις λοίμωξης, καθώς αυτός ο ιός δείχνει τεράστια δυνατότητα εξάπλωσης. Τονίσαμε επίσης ότι τέτοια σχέδια πρέπει να λαμβάνονται με εξαιρετική προσοχή και σύμφωνα με ένα σχέδιο που βασίζεται σε μια δοκιμή και μια προσέγγιση σφάλματος. Παρ 'όλα αυτά, έχουμε δει σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο, ότι αντιμετωπίζουν νέες περιπτώσεις μόλυνσης μετά την εξέλιξη της δεύτερης φάσης του COVID-19 κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σε αυτήν την ανακοίνωση, συμπεριλαμβάνουμε μερικές μελέτες και προβλέψεις σε γεωγραφικές περιοχές και χώρες ενδιαφέροντος ή ομάδα χωρών με σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς παρουσιάζουν μια καθυστέρηση διάδοσης COVID-19 ή μια τεράστια εξάπλωση ξανά. Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις μας για την εξέλιξη του COVID-19 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο και ως παράδειγμα, για να ενημερώσουν και να βοηθήσουν όλους τους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις προκειμένου να εφαρμόσουν τα συγκεκριμένα σχέδιά τους ή ενδεχομένως να εφαρμόσουν διορθωτικές προσεγγίσεις για να περιορίσουν και ελπίζουμε να εξαλείψει την εμφάνιση νέων περιπτώσεων».

Στην Ευρώπη

Τα στοιχεία της ομάδας των επιστημόνων δείχνουν πως στην Ευρώπη βρισκόμαστε στο τέλος της δεύτερης φάσης εξάπλωσης της πανδημίας

Όπως τονίζουν, στις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες βρισκόμαστε ήδη στο τέλος της δεύτερης φάσης της εξάπλωσης του COVID-19. Ξεχωριστή περίπτωση είναι η Αυστρία στην οποία η κατάσταση έχει πλήρως σταθεροποιηθεί εδώ και ένα μήνα μετά το τέλος της β φάσης της πανδημίας .

 Η Σουηδία και η Δανία είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Αυτές οι δύο χώρες έφθασαν στο ύψιστο σημείο των κρουσμάτων στην αρχή της εξάπλωσης του COVID-19 αλλά στη συνέχεια… ακολούθησαν διαφορετική πορεία.

Η Σουηδία η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εφάρμοσε έναν διαφορετικό σχεδιασμό χωρίς να ακολουθήσει το lockdown, τις τελευταίες εβδομάδες λαμβάνει περιοριστικά μέτρα προσπαθώντας να ελέγξει τον αριθμό των κρουσμάτων. Στον αντίποδα η Δανία έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία του lockdown και βρίσκεται στο τέλος της δεύτερης φάσης.

Στην Ελλάδα

Για την Ελλάδα αναφέρουν:«Μέχρι σήμερα 3.068 περιπτώσεις ασθενών με COVID-19 έχουν αναφερθεί. Το Υπουργείο Υγείας έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καθυστερήσει την εξάπλωσή του. Στις 4 Μαϊου (φαίνεται η πράσινη κάθετη γραμμή στο σχεδιάγραμμα), η Ελληνική Κυβέρνηση ξεκίνησε σταδιακά την άρση των περιοριστικών μέτρων και έτσι έχουμε πλέον μπει στη δεύτερη φάση της πανδημίας καταγράφοντας καθημερινά μικρό αριθμό νέων περιπτώσεων. 

Ωστόσο πριν από πέντε ημέρες στην αργία του Αγίου Πνεύματος με την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων καταγράφηκε μια αύξηση 15-20 κρουσμάτων σε καθημερινή βάση, ωστόσο κι αυτά μειώνονται τώρα».

David Young/dpa via AP