8ος χρόνος, ημέρα 2393η
Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

ΠΟΥ για Όμικρον: Καλεί τους κατασκευαστές εμβολίων να επιταχύνουν την προσαρμογή των σκευασμάτων

ΠΟΥ για Όμικρον: Καλεί τους κατασκευαστές εμβολίων να επιταχύνουν την προσαρμογή των σκευασμάτων
AP

«Συνιστάται οι παραγωγοί των εμβολίων να επιταχύνουν την προσαρμογή των υπαρχόντων σκευασμάτων και να μην περιμένουν μέχρι να χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επικαλούμενος τα προκαταρκτικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την μετάλλαξη Όμικρον δείχνουν πως το νέο στέλεχος θα οδηγήσει σε υψηλότερη μεταδοτικότητα το ιού.

Ο Κρίστιαν Λιντμάιερ είπε ότι ο οργανισμός μελετά ακόμη τη μεταδοτικότητα και τη σοβαρότητα της νέας παραλλαγής, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και κάλεσε τις χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού να προετοιμαστούν ενισχύοντας τα υγειονομικά τους συστήματα και εμβολιάζοντας πλήρως τους πληθυσμούς τους λόγω της παραλλαγής Όμικρον, ώστε να προετοιμαστούν για μια ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Για το νέο στέλεχος του κορονοϊού, που εντοπίστηκε σε χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής τον περασμένο μήνα και χαρακτηρίστηκε «παραλλαγή ανησυχίας» από τον ΠΟΥ, οι επιστήμονες εξακολουθούν να συγκεντρώνουν στοιχεία για να αξιολογήσουν πόσο μεταδοτικό είναι και τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί.

Αυτό έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον είκοσι τέσσερις χώρες και άρχισε να κερδίζει έδαφος στην Ασία αυτήν την εβδομάδα, με κρούσματα να αναφέρονται από την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ινδία. Πολλές κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν επιβάλλοντας αυστηρότερους ταξιδιωτικούς κανόνες.

«Οι συνοριακοί έλεγχοι μπορεί να κερδίζουν χρόνο, αλλά κάθε χώρα και κάθε κοινότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για νέες αυξήσεις κρουσμάτων», δήλωσε ο Τακέσι Κασάι, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την περιοχή δυτικού Ειρηνικού σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Ο κόσμος δεν θα πρέπει να στηριχθεί μόνο στα συνοριακά μέτρα. Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι να προετοιμαστεί για αυτές τις παραλλαγές με δυνητικά υψηλή μεταδοτικότητα. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που υπάρχουν υποδηλώνουν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε την προσέγγισή μας», σημείωσε.

Ο Κασάι πρόσθεσε ότι οι χώρες πρέπει να αντλήσουν από τα διδάγματα που πήραν από την αντιμετώπιση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του νέου κορονοϊού και τις κάλεσε να εμβολιάσουν πλήρως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τους και να εφαρμόσουν μέτρα πρόληψης, όπως η χρήση προστατευτικής μάσκας και οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Παρά τους περιορισμούς στους διεθνείς ταξιδιώτες, η Αυστραλία ανακοίνωσε μετάδοση στην κοινότητα της παραλλαγής Όμικρον σήμερα, μία μόλις ημέρα μετά τον εντοπισμό της σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ.