ΠΟΥ για κορονοϊό: Νούμερο 1 κοινός εχθρός για ολόκληρη την ανθρωπότητα

ΠΟΥ για κορονοϊό: Νούμερο 1 κοινός εχθρός για ολόκληρη την ανθρωπότητα

Αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας των πληθυσμών από τον νέο κορονοϊό covid - 19, ζητά από τις κυβερνήσεις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, επεσήμανε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παράθυρο ευκαιρίας να περιορίσουμε τον κορονοϊό, τώρα που -εκτός Κίνας- βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Και βρίσκεται στο σημείο αυτό, εξαιτίας της καραντίνας που επέβαλε η Κινεζική κυβέρνηση, μέτρο όμως, το οποίο δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ ακόμη.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, "ο κορονοϊός είναι ο νούμερο 1 κοινός εχθρός για την κοινωνία και την οικονομία όλων των κρατών και πρέπει να τον πολεμήσουμε σκληρά, τώρα που έχουμε την ευκαιρία. Δεν έχουμε όμως πολλά περιθώρια. Αν πλήξει κάποια χώρα με αδύναμο σύστημα υγείας, τότε θα έχουμε πολύ περισσότερα περιστατικά, με πολύ μεγαλύτερο κόστος σε όλα τα επίπεδα, και δεν το θέλουμε.

Έχουμε ήδη δει τι προκαλούν οι επιδημίες στον κόσμο. Δεν είναι θέμα μόνο ασθενών και θανάτων. Είναι σοβαρό κοινωνικοπολιτικό ζήτημα που επηρεάζει όλους τους τομείς μιας κοινωνίας. Ένας ιός είναι πιο ισχυρός από οποιοδήποτε τρομοκρατικό χτύπημα. Πρέπει ο κόσμος να αντιληφθεί ότι είναι ο νούμερο 1 δημόσιος κίνδυνος για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να προκαλέσει πανωλεθρία".

Στρεφόμενος προς τα κράτη, ο δρ Γκεμπρεγιέσους τόνισε πως με σκληρά μέτρα αντιμετωπίστηκε ήδη ο Ebola, ο οποίος πλήττει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η έγκαιρη προετοιμασία της Ουγκάντα, έδωσε τη λύση. Εμφανίστηκαν εκεί 3-4 σποραδικά κρούσματα, αντιμετωπίστηκαν κατάλληλα και το πρόβλημα έχει περιοριστεί μόνο στο Κογκό. 

Αντίστοιχα, τώρα που εκτός Κίνας τα κρούσματα περιορίζονται μόλις στα 400 περίπου, πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη δράση, ο ιός πρέπει να "σφυροκοπηθεί" και να "εγκλωβιστεί".

Στην Κίνα

Στο μεταξύ στην Κίνα, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων άλλαξε τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων καταγράφοντας πλέον το  σύνολο των προσβεβλημένων από τον ιό, ακόμη κι αν πρόκειται για περιστατικά χωρίς συμπτώματα. Χθες, παρά την επέκταση της βάσης των κρουσμάτων που καταγράφονται, τα νέα περιστατικά ήταν 2.484 σε σύνολο 42.708 εντός της χώρας, με τους θανάτους να φτάνουν πλέον του 1.017 εκ των οποίων οι 108 χθες.

Σοβαρά ασθενείς παραμένουν 7.333 άνθρωποι, καθώς καταγράφηκαν 849 νέα σοβαρά κρούσματα.

Εκτός Κίνας είχαμε 76 νέα κρούσματα σε 24 χώρες. Υπήρξαν 3-4 ύποπτα κρούσματα στην Αφρική, τα οποία όμως επιβεβαιώθηκε ότι ήταν αρνητικά στον ιό. Συνολικά τα κρούσματα εκτός Κίνας έφτασαν τα 395.

Με αφορμή προβλήματα ελλιμενισμού πλοίων τα οποία έχουν περάσει από την Κίνα και δεν γίνονται δεκτά σε άλλα κράτη, ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Εκτάκτων Αναγκών Υγείας δρ Μάικ Ράιαν δήλωσε πως βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Οργανισμό Διεθνούς Ναυσιπλοΐας επεσήμανε ότι χρειάζεται η κατάλληλη διαχείριση κινδύνου, με τα κατάλληλα μέτρα που θα προστατεύουν παράλληλα την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των ταξιδιωτών.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, μετά την έκκληση στα κράτη για σοβαρά μέτρα περιορισμού του ιού, επεσήμανε ότι ο ΠΟΥ έχει ενεργοποιήσει όλες τις δομές του ΟΗΕ διεθνώς για τον συντονισμό της αντιμετώπισης του διεθνούς προβλήματος από τον κορονοϊό, ενώ παράλληλα με τη σύνοδο έρευνας και καινοτομίας που ξεκίνησε χθες, πάνω από 400 επιστήμονες θα καθορίσουν τη νέα στρατηγική προκειμένου να απαντηθούν τα επιστημονικά ερωτήματα και να καθοριστεί ο τρόπος συλλογικής αντιμετώπισης.

Επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντική παράμετρος, δεδομένου ότι το πρώτο εμβόλιο θα μπορεί να είναι έτοιμο σε 18 μήνες, με αποτέλεσμα τα ατομικά μέτρα προστασίας και οι πολιτικές περιορισμού να είναι τα μόνα διαθέσιμα όπλα για την ώρα.