Πώς θα «ανοίξουν» από Δευτέρα, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και αθλητικές δραστηριότητες

Πώς θα «ανοίξουν» από Δευτέρα, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και αθλητικές δραστηριότητες

Tα self test και η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα αποτελέσουν τα βασικά όπλα για την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων σε νηπιαγωγεία και δημοτικά.

Τα selftests για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία και θα διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης. Επίσης, από Δευτέρα 10 Μαΐου μεταξύ άλλων επαναλειτουργούν δια ζώσης τα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, τα διοικητικά δικαστήρια, ενώ ανοίγουν τα κολυμβητήρια και ξεκινούν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο.

Στην ΚΥΑ με όλα τα μέτρα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, περιγράφονται αναλυτικά όλα τα παραπάνω για το διάστημα από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6 το πρωί έως και την Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 και ώρα  το πρωί.

Συγκεκριμένα όπως συνέβη ακριβώς με τα λύκεια, τα self test θα αποτελέσουν το βασικό όπλο για την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων. Τα self tests για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία και θα διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης.

Παράλληλα από τη Δευτέρα 10 Μαΐου:

  • Επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
  • Από την άλλη, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα επαναλειτουργήσουν στις 17 Μαΐου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε προκειμένου να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών.
  • Αθλητισμός

Από τη Δευτέρα θα  ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

Παράλληλα θα μπορούν να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές. Το πρόγραμμα ορίζεται με ευθύνη της διοίκησης κάθε κολυμβητηρίου.

Δείτε την ΚΥA

pdf