Πώς η πρεμιέρα του Τσιτσιπά έγινε το πρώτο ματς χωρίς θεατές στην ιστορία του Roland-Garros...

Πώς η πρεμιέρα του Τσιτσιπά έγινε το πρώτο ματς χωρίς θεατές στην ιστορία του Roland-Garros...

Στις 20:35, από τα ηχεία ακούστηκε: «το στάδιο κλείνει σε δέκα λεπτά». Ξαφνικά, οι περίπου 3.000 θεατές (1.000 σε κάθε ένα από τα τρία βασικά γήπεδα, σταδιακά θα φτάσουν ως τους 5.400) σηκώθηκαν από τις θέσεις τους κι άρχισαν να πηγαίνουν προς την έξοδο. Το Roland-Garros, μόλις τέλειωσε για εκείνους κι ας διεξάγονταν ματς και υπήρχαν κι άλλα στο πρόγραμμα. Οσοι αγωνίζονταν εκείνη την ώρα, ένιωσαν μια παράξενη αλλαγή στην ατμόσφαιρα. Μια αίσθηση από τα πάντα στο τίποτα. Από φωνές και παλμό, σε άδειες εξέδρες. Από την ενθάρρυνση που πρόσφερε το κοινό, σε μια μάχη σε απόλυτη μοναξιά. Ο λόγος που συνέβη αυτό; Η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι αρχίζει στις 21:00 τοπική ώρα.

Πίσω έμειναν μόνο όσοι είχαν διαπίστευση – οι οποίες έχουν γίνει... ανάρπαστες τις τελευταίες ημέρες. Εκείνοι που αποχώρησαν έχασαν την συναρπαστική εξέλιξη του αγώνα του Αλεξάντερ Ζβέρεφ με τον Οσκαρ Οτε. Οι δύο Γερμανοί πάλεψαν σε πέντε σετ, με τον Ζβέρεφ να νικάει 3-2 ανατρέποντας το εις βάρος του 2-0. Αν νικούσε ο αντίπαλός του θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του τουρνουά και δεν θα την έβλεπε κανείς ζωντανά!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την απόφαση εκκένωσης, το αντιμετώπισαν οι φίλαθλοι που ταξίδεψαν από άλλες χώρες και δεν γνώριζαν τί ακριβώς ισχύει. Τουρίστες από το Βέλγιο και τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης. «Δεν το αναγράφουν καν πάνω στα εισιτήρια», ανέφερε ένας. «Αν είναι να μας διώχνουν, γιατί δεν αρχίζουν νωρίτερα τους αγώνες; Από το πρωί», υποστήριξε ένας άλλος. Ο καθένας τους έδωσε 96 ευρώ για το εισιτήριό του συν τα μεταφορικά. Σε γενικές γραμμές, το κοινό πειθάρχησε, αλλά η απογοήτευση ήταν έκδηλη. Τα ματς προγραμματίζονται τόσο αργά για να επωφεληθούν οι κάτοχοι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Πέρασε παραπάνω από ένας χρόνος μέχρι να επιστρέψουν οι θεατές κατά χιλιάδες στα γήπεδα της Ευρώπης. Και πάλι, όμως, δεν μπορούν να το χαρούν.

Το προσωπικό ασφαλείας κοιτούσε μήπως έχει ξεμείνει κανείς πίσω. Ισως να είχαν κρυφτεί. Επειτα, έδιναν το σήμα για να εμφανιστούν τα συνεργεία καθαρισμού. Αυτές οι σκηνές εκτυλίσσονταν στο «Philippe-Chatrier», ενώ η Βικτόρια Αζαρένκα μόλις είχε νικήσει με 2-1 σετ την Σβετλάνα Κουζνέτσοβα και απαντούσε στις ερωτήσεις ενός σχολιαστή εκπομπής για το Roland-Garros. Ηταν οι τελευταίες στιγμές προτού αδειάσει η πίστα για το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία της διοργάνωσης χωρίς θεατές μεταξύ του Στέφανου Τσιτσιπά και του Ζερεμί Σαρντί, που ο Ελληνας σταρ «καθάρισε» εύκολα με 3-0 σετ. Ούτε ένα χειροκρότημα, ούτε ένα σφύριγμα. Τίποτα. Μονάχα η μπάλα ακουγόταν και οι κραυγές των αθλητών. Ο κόσμος έφυγε και χάθηκε στη γαλλική νύχτα. Μέχρι τις 8 Ιουνίου θα είναι έτσι, αφού εκείνη θα είναι η τελευταία ημέρα με την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 21:00. Επειτα, θα γίνει πιο αργά. Με τον αριθμό των αγώνων να λιγοστεύει, οι θεατές θα μπορέσουν να μην χάσουν το παραμικρό από το αγαπημένο τους άθλημα.