Πώς η έκβαση της Συνόδου Κορυφής θα καθορίσει την πορεία των αγορών

Πώς η έκβαση της Συνόδου Κορυφής θα καθορίσει την πορεία των αγορών

Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διεξαχθεί το προσεχές σαββατοκύριακo στις Βρυξέλλες θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα πορεία των ευρωπαϊκών αγορών και των ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο παράλληλα επισημαίνει πως οι αποφάσεις των «27» για το σχέδιο ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού και ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ θα αποτελέσουν το σημείο καμπής και για την πορεία του κοινού νομίσματος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Reuters, η πρόταση για το σχέδιο ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, ενίσχυσε πολύ την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η πρόβλεψη για κοινή ανάληψη χρέους και διάθεση των χρημάτων με τη μορφή κυρίως επιχορηγήσεων αντί δανείων θεωρήθηκε ρηξικέλευθη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του Reuters, τα ομόλογα της Ιταλίας, το ενιαίο νόμισμα αλλά και οι μετοχές σημείωσαν ισχυρή άνοδο μετά την πρόταση, ενώ το πρακτορείο κάνει εκτενή αναφορά και στα τέσσερα επικρατέστερα σενάρια, ανάλογα με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής.

1ο σενάριο: Συμφωνία σε γενικές γραμμές με την τρέχουσα πρόταση

Αναμένεται σημαντική μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, ιδιαίτερα της Ιταλίας, για το δημόσιο χρέος της οποίας τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας μετά την κρίση του κορονοϊού. Η διαφορά της απόδοσης μεταξύ των γερμανικού 10ετούς ομολόγου (bund) και του αντίστοιχου ιταλικού (BTP) αναμένεται να μειωθεί σε περίπτωση συμφωνίας. Η απόδοση των BTP διαμορφώνεται σήμερα στο 1,28%, ενώ αυτή των γερμανικών bunds είναι αρνητική (-0,45%). Το ευρώ δεν αναμένεται να έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν ήδη επενδύσει πολύ σε αυτό. Ενισχυμένο από το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα σχέδια για το ταμείο ανάκαμψης, το ευρώ έχει αυξηθεί 7% έναντι του δολαρίου από τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου. Οι μετοχές της Ευρωζώνης μπορεί να εκτιναχθούν.

2ο σενάριο: Δεν υπάρχει συμφωνία αλλά ελπίδες για γρήγορη πρόοδο

Αν η αβεβαιότητα για μία συμφωνία είναι μεγάλη, οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι αγορές μπορεί να ανεχτούν μία καθυστέρηση λίγων ημερών ή εβδομάδων, εφόσον οι ηγέτες της ΕΕ πιστεύουν ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία. Η δύναμη πυρός της ΕΚΤ αναμένεται να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας για τα κρατικά ομόλογα μεταξύ των συνόδων κορυφής. «Αν οι ηγέτες της ΕΕ προγραμματίσουν μία σύνοδο κορυφής τον Αύγουστο, αυτό θα βοηθούσε να περιορισθεί η όποια απογοήτευση», δήλωσε αναλυτής της Nomura.

3ο σενάριο: Απογοήτευση από τη νόθευση του σχεδίου

Ένας συμβιβασμός για να εξασφαλισθεί η στήριξη των λεγόμενων «τεσσάρων φειδωλών» χωρών --της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Δανίας-- θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις αγορές. Οποιαδήποτε συμφωνία που θα «νέρωνε» την ενοποίηση, αποκλείοντας την κοινή έκδοση χρέους ή μειώνοντας το ύψος του ταμείου ανάκαμψης θα έθετε σε πίεση τα ιταλικά ομόλογα. Το ευρώ θα μπορούσε να υποχωρήσει. Όσο περισσότερο αποκλίνει η συμφωνία από την τρέχουσα πρόταση, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανές απώλειες για το ευρώ.

4ο σενάριο: Κατάρρευση των συζητήσεων χωρίς να διαφαίνεται συμφωνία στον ορίζοντα

Δεδομένης της ύφεσης που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες και με τη Γερμανία και τη Γαλλία να πιέζουν για μία συμφωνία, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται ότι θα αποφύγουν μία νέα πολιτική κρίση, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Αν υποθέσουμε ότι έχουμε κάτι πολύ πιο αδύναμο ή ότι δεν συμφωνούν, η ισοτιμία του ευρώ θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τα 1,10 δολάρια», δήλωσε στέλεχος της Bank of America. Στέλεχος της ING προειδοποίησε για ενδεχόμενο «τοξικό κοκτέιλ» αν οι συζητήσεις αναβάλλονται συνέχεια και η ΕΚΤ διαμηνύσει την πρόθεσή της να περιορίσει τις έκτακτες αγορές ομολόγων.