7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Πολωνία: Αθωώθηκαν οι ακτιβιστές που ζωγράφισαν την Παναγία με ουράνιο τόξο

Πολωνία: Αθωώθηκαν οι ακτιβιστές που ζωγράφισαν την Παναγία με ουράνιο τόξο
AP Images

Δικαστήριο της Πολωνίας αθώωσε τρεις ακτιβιστές που είχαν κατηγορηθεί για βεβήλωση και προσβολή θρησκευτικού συμβόλου, μετά τη διανομή φωτογραφιών που απεικόνιζε την Παναγία με ουράνιο τόξο, έμβλημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αντί για το φωτοστέφανο.

Οι εικόνες είχαν μοιραστεί στην πόλη Πλοκ το 2019 και αναπαριστούσαν τόσο την Παναγία, όσο και τον Χριστό με το ουράνιο τόξο. Η αλλαγή περιελάμβανε και την εικόνα, γνωστή ως η Μαύρη Παναγία της Częstochowa. 

Στόχος της συγκεκριμένης ενέργειας ήταν να διαμαρτυρηθούν για τη στάση της εκκλησίας έναντι των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Σύμφωνα, με το σύνταγμα της χώρας, η προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος αποτελεί έγκλημα, με τιμωρία ακόμα και τα δύο έτη φυλάκισης.

Η υπόθεση πήρε διάσταση στη χώρα, εξαιτίας της βαθιάς συντηρητικής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζει ότι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων είναι μέρος μίας «ξένης επεμβατικής ιδεολογίας  που υπονομεύει τις πολωνικές αξίες και την παραδοσιακή οικογένεια». 

Σημειώνεται, ότι η Πολωνία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που «στραγγάλισε» συνταγματικές ελευθερίες κατά των γυναικών, καθώς απαγόρευσε καθολικά τις αμβλώσεις. 

Μια ομάδα ακτιβιστών δήλωσε: «Αυτό είναι ένας θρίαμβος για το κίνημα αντίστασης LGBTQ + στην πιο ομοφοβική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».