7ος χρόνος, ημέρα 2221η
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Politico: Πώς η Αθήνα έγινε απροσδόκητο κέντρο υποδοχής για Αφγανές γυναίκες - Ο ρόλος της Μαρέβας Μητσοτάκη

Politico: Πώς η Αθήνα έγινε απροσδόκητο κέντρο υποδοχής για Αφγανές γυναίκες - Ο ρόλος της Μαρέβας Μητσοτάκη
Φωτογραφία αρχείου

Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα υποδέχθηκε περισσότερες Αφγανές από οποιαδήποτε άλλη χώρα με την Αθήνα να μετατρέπεται σε απομακρυσμένο κόμβο της πρώην πολιτικής σκηνής της Καμπούλ, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, το οποίο κάνει ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο που διαδραμάτισε η γυναίκα του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα μέσα σε λίγες εβδομάδες η Ελλάδα έγινε ο τόπος προσέλευσης για περισσότερες από 700 Αφγανές γυναίκες που εργάζονταν ως δικαστές, νομοθέτες, δημοσιογράφοι και δικηγόροι στο Αφγανιστάν - ευπρόσδεκτες ως εκπρόσωποι μιας δημοκρατικής κοινωνίας- από το καθεστώς των Ταλιμπάν - και οι οποίες έφτασαν μαζί με τις οικογένειές τους στην Αθήνα, με τη βοήθεια ΜΚΟ, διεθνών οργανώσεων αρωγής και ιδιωτών, που αποτάνθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση και εξασφάλισαν αμέσως τη συνδρομή της.

Ο Αμέντ Χαν, ένας Αμερικανός φιλάνθρωπος, ήταν ένα από αυτά τα άτομα. Συντόνισε μια προσπάθεια εβδομάδων για να πάνε δεκάδες Αφγανές και οι οικογένειές τους στην Ελλάδα αφού εξασφάλισε σχεδόν άμεσα άδεια από Έλληνες αξιωματούχους.

«Έστειλα ένα μήνυμα στη σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού, τη Μαρέβα [Γκραμπόφσκι], παλιά μου φίλη και της είπα ότι αντιμετωπίζω αυτή την κατάσταση και δεν έχω που να τις πάω. Μία ώρα αργότερα η Ελλάδα είπε «ναι, θα τις δεχθούμε». Δεν χρειάστηκε καν να προσπαθήσω να την πείσω», δήλωσε.

«Εργαζόμαστε με τρίτα μέρη για να εντοπίσουμε Αφγανούς που αντιμετωπίζουν αντίποινα των Ταλιμπάν», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Politico. «Οι ζωές αυτών των ανθρώπων κινδύνευαν άμεσα, μέλη των οικογενειών τους έχουν σκοτωθεί, επομένως ενεργήσαμε αποφασιστικά με τους εταίρους μας για να τους φέρουμε σε ασφάλεια στην Ελλάδα», τόνισε και σημείωσε πως η Ελλάδα φιλοξενούσε 160.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και «εργάζεται ακούραστα» για να τους βοηθήσει

«Η Ελλάδα θέλει να προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο στους πρόσφυγες μέσω των κατάλληλων διαύλων, αλλά είναι ενάντια στις συμμορίες λαθρεμπορίου που εκμεταλλεύονται ανελέητα ευάλωτα άτομα και διακινδυνεύουν ζωές» σημείωσε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγες μέρες αφότου οι ΗΠΑ και δυτικοί σύμμαχοί της εγκατέλειψαν την Καμπούλ μεταφέροντας χιλιάδες ανθρώπους με πτήσεις στο εξωτερικό, ο Αμέντ Χαν αναζητούσε χώρα που να δεχθεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος σταθμός για έξι Αφγανές δικηγόρους και τις οικογένειές τους, συνολικά 53 άτομα μέχρι να μεταφερθούν σε άλλο κράτος.

Το Ιράν ήταν η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της προσωρινής φιλοξενίας, αλλά λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, οι ΗΠΑ κι άλλες δυτικές χώρες αρνήθηκαν να τις δεχθούν για μόνιμη εγκατάσταση.

Έτσι, σύμφωνα με την εξιστόρησή του, θυμήθηκε την παλιά του φίλη, τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της έστειλε το μήνυμα. «Δύο ώρες αργότερα μιλούσα με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, που έστησε μια ομάδα στο WhatsApp για να συντονίσει την επιχείρηση», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό άνοιξε ο δρόμος για επέκταση της συνεργασίας με τον Χαν να φέρνει κι άλλες Αφγανές στην Αθήνα με ενδιάμεσους σταθμούς, περιλαμβανομένου του Καζακστάν. Ο Χαν έκανε μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα διατροφής, διαβίωσης και ασφαλιστικής κάλυψης των Αφγανών στο πλαίσιο μιας «άψογης», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, «συνεργασίας», που δείχνει κατά τον ίδιο ότι μικρότερες χώρες αποδείχθηκαν πιο φιλόξενες σε σύγκριση με μεγάλες οικονομικές δυνάμεις.

«Η μόνη πολιτική ηγετική ικανότητα που είδα ήταν από μικρές χώρες όπως Ελλάδα, Αλβανία, Κατάρ, Βόρεια Μακεδονία, όχι από τα μέλη της G7. Πολλές χώρες έβγαλαν πολλά χρήματα στο Αφγανιστάν και τώρα νίπτουν τας χείρας των και ψάχνουν την επόμενη ευκαιρία», υπογράμμισε.

Αν και οι περισσότερες από τις Αφγανές που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα επιθυμούν να εγκατασταθούν μόνιμα στις ΗΠΑ, ο κ. Μηταράκης είπε ότι η χώρα μας «είναι πρόθυμη να παράσχει άσυλο σε όλες τους, αν δεν υλοποιηθούν οι προσπάθειές τους να βρουν εναλλακτικές λύσεις».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η καλοσύνη της Ελλάδας διαψεύδει την ευρύτερη αντίληψη για τη στάση της χώρας μας απέναντι στους Αφγανούς μετανάστες.