«Πολεμικό» κλίμα από Άγκυρα: «Ελληνικά F-16 παρενόχλησαν το Τσεσμέ» - Διαψεύδει η Αθήνα

«Πολεμικό» κλίμα από Άγκυρα: «Ελληνικά F-16 παρενόχλησαν το Τσεσμέ» - Διαψεύδει η Αθήνα

«Πολεμικό» κλίμα προσπαθεί να δημιουργήσει η Άγκυρα. Όπως μετέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης το Anadolu, ελληνικά αεροσκάφη πέταξαν κοντά στο Τσεσμέ αναφέροντας, μάλιστα, ότι άφησαν φύλλα αλουμινίου για να μπερδέψουν τα ραντάρ.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας μετέδωσε -επικαλούμενο πηγές του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας- ότι 4 ελληνικά F-16 «παρενόχλησαν» το πλοίο «Τσεσμέ» που πραγματοποιεί έρευνες στο Αιγαίο.

«Τέσσερα F-16 που ανήκουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρενόχλησαν το πλοίο «Τσεσμέ», που πραγματοποιεί επιστημονικές και τεχνικές έρευνες σε διεθνή ύδατα στον Βόρειο Αιγαίο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Anadolu.

Μάλιστα, το Anadolu, επικαλούμενο πηγές του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, υποστηρίζει επίσης ότι «δόθηκε η πρέπουσα απάντηση στα ελληνικά F-16, που πλησίασαν σε απόσταση 1.000 μέτρων».

«Ήταν μια από τις συνηθισμένες παρενοχλήσεις των Ελλήνων γειτόνων μας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι «δώσαμε την κατάλληλη απάντηση στο πλαίσιο των κανονισμών».

Όπως ανέφερε ο Χ. Ακάρ, «η στάση, η αποφασιστικότητα και η δουλειά που κάνουμε σε αυτό το πεδίο είναι συγκεκριμένες. Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει γι' αυτό».

Σημειώνεται πως την ίδια ώρα, η Τουρκία έχει προγραμματίσει άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα», από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Στη γραπτή δήλωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται ότι η άσκηση "Blue Vatan-2021" ήταν μία από τις προγραμματισμένες ασκήσεις της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων και σε αυτή θα συμμετάσχουν συνολικά 82 πλοία, πολεμικά αεροσκάφη F-16 και F-412, ελικόπτερα γενικής χρήσης και επιθετικά ελικόπτερα αλλά και 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.

Ωστόσο, ελληνικές στρατιωτικές πηγές διαψεύδουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, ναι μεν υπάρχει καθημερινή εκπαιδευτική δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και περιπολίες στα πλαίσια εθνικών και συμμαχικών υποχρεώσεων, όμως στην περιοχή που πλέει το Τσεσμέ δεν υπήρξε τέτοια δραστηριότητα.

Υπογραμμίζουν, δε, ότι στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού Αιγαίου διεξήχθη, σήμερα, άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας για την οποία είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) από τις 9 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή πέντε ημέρες πριν την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX.

Στη συγκεκριμένη άσκηση συμμετείχαν 29 αεροσκάφη τα οποία απογειώθηκαν στις 13:30 και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα στις 14:40.Τα ελληνικά αεροσκάφη δεν έφεραν CHAFF ή FLARES. Η άσκηση διεξήχθη μεταξύ Αγίου Ευστρατίου-Κυρά Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης το «Τσεσμέ» έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής του, δυτικά της Λήμνου. Το πλησιέστερο ίχνος ελληνικού αεροσκάφους από το τουρκικό πλοίο απείχε 10 ν.μ. και το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια.