8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Ποιοι διαγωνισμοί «βγαίνουν» για λιμάνια και μαρίνες άμεσα από το ΤΑΙΠΕΔ

Ποιοι διαγωνισμοί «βγαίνουν» για λιμάνια και μαρίνες άμεσα από το ΤΑΙΠΕΔ

Κινητικότητα σε λιμάνια και Μαρίνες φέρνει ο Φεβρουάριος, με το ΤΑΙΠΕΔ να τροχοδρομεί σημαντικούς διαγωνισμούς, και την διοίκηση να παραμένει εστιασμένη τόσο στον στόχο των εσόδων 2,2 δισ. ευρώ για το 2022 αλλά και στην εκμετάλλευση του θετικού επενδυτικού momentum για την χώρα.

Η στρατηγική προσέγγιση ταμείου εστιάζει στην επιτάχυνση των διαδικασιών σε μεγάλα έργα με ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα αλλά εξίσου και σε μικρότερα τα οποία ωστόσο έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, όπως είναι οι μαρίνες.

Ο Φεβρουάριος κάνει ποδαρικό με την διαγωνιστική διαδικασία που αφορά την υποπαραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των λιμενικών δραστηριοτήτων του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β» στην Καβάλα η οποία τοποθετείτε στο πρώτο μισό του μήνα.

Στον διαγωνισμό της υπο-παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα έχουν προεπιλεγεί τα εξής επενδυτικά σχήματα:

1) Quintana Infrastructure & Development.

2) Ένωση Εταιρειών Imerys GREECE SA, Goldair Cargo A.E. & Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδος ABEE.

3) Κοινοπραξία International Port Investments Kavala, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group - Euroports -EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

4) Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της λίστας των επενδυτικών σχημάτων που θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Σημειώνεται ότι το Ηράκλειο συγκέντρωσε τα «βλέμματα» πολλών επενδυτών, με αποτέλεσμα να υποβληθούν εννέα εκδηλώσεις ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής (με αλφαβητική σειρά):

 • OLETE LMITED
 • Κοινοπραξία «GRAY PIER HERAKLION PORT», αποτελούμενη από τις εταιρείες ΚΑΡΑΤΖΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ & ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ και FHL. H. ΚΥΡΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ Α.Ε.
 • Κοινοπραξία GRIMALDI EUROMED S.p.A. – ΜΙΝΩΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
 • Κοινοπραξία PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LIMITED - GPH CRUISE PORT FINANCE LTD
 • Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ - ATTICA GROUP
 • Κοινοπραξία ΓΕΚ ΓΕΡΝΑ Α.Ε. – AVIAREPS ΕΛΛΑΣ Α.Ε.
 • Κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝ Α.Ε. – GOLDENSTEP SHIPPING LIMITED
 • ΟΛΘ Α.Ε.
 • ΤΕΚΑΛ Α.Ε.

Στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου.

Παραμένοντας στα λιμάνια, σειρά έχει εντός του Απριλίου η Αλεξανδρούπολη, για την οποία οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Ο διαγωνισμός αφορά την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών. Μετά τον Απρίλιο και στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές στον διαγωνισμό για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Εκτός από τα λιμάνια, στόχος της διοίκησης, είναι να τρέξουν οι διαδικασίες για τις μαρίνες όπως αυτές έχουν ήδη καταγραφεί στο αναθεωρημένο Αsset Development Plan, ADP (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης) του ΤΑΙΠΕΔ με πρώτη την μαρίνα της Κέρκυρας. Οι μαρίνες αποτελούν assets τα οποία έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες καθώς χαρακτηριστικό είναι ότι ένα ευρώ ελλιμενισμού αντιστοιχεί σε 7 ευρώ σε συμπληρωματικές.

Έτσι στο ΤΑΙΠΕΔ εξετάζουν την η δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων από τους μικρούς λιμένες ή/και μαρίνες της Κέρκυρας και τον Φεβρουάριο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη μαρίνα mega-yachts, τη μαρίνα Σπηλιάς εντός του κεντρικού λιμένα του Οργανισμού και τον μικρό λιμένα της Λευκίμμης που βρίσκεται στη Νότια Κέρκυρα σε απόσταση 43χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας.

Εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Νότιας Κέρκυρας με την Ηγουμενίτσα και ανήκει στη διοικητική αρμοδιότητα του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚΕ).

Το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ τέλος, όσον αφορά στα λιμάνια, περιλαμβάνει εντός του πρώτου εξαμήνου και μετά τον Απρίλιο τις διαδικασίες για τις δεσμευτικές προσφορές στον διαγωνισμό για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, ενώ αμέσως μετά την σκυτάλη θα πάρουν οι Οργανισμού Λιμένων Βόλου και Κέρκυρας

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό για την απόκτηση του 67% του λιμένα Αλεξανδρούπολης έχουν απομείνει τα εξής 4 επενδυτικά σχήματα:

 • QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT,
 • Κοινοπραξία CAMERON S.A – GOLDAIR CARGO AE – BOLLORE AFRICA LOGISTICS,
 • Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,
 • ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ.

Αντίστοιχα στην Ηγουμενίτσα, τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής:

 • ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
 • PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LTD
 • QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT
 • ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ ΑΕ
 • ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ARCHIRODON GROUP N.V.- ANEK & ΟΜΙΛΟΣ TRIDENT HELLAS
 • ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ GRIMALDI EUROMED – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε.
 • ΟΛΘ ΑΕ.