Ποιες «μικρές» ειδήσεις ροκανίζουν το έδαφος κάτω από τα πόδια μας

Ποιες «μικρές» ειδήσεις ροκανίζουν το έδαφος κάτω από τα πόδια μας

Η εβδομάδα ξεκίνησε με μια στ;iβα ετερόκλητες ειδήσεις, στις οποίες μάλιστα δεν δόθηκε καν η αρμόζουσα βαρύτητα.

Η πρώτη αφορά την επέκταση του πάρτυ ρευστότητας των Κεντρικών Τραπεζών με τη συμμετοχή πλέον και του αναδυόμενου κόσμου. 

Μετά την ιστορική  απόφαση της Fed  να αγοράζει απεριόριστη ποσότητα κρατικού χρέους, αλλά και υψηλότερου κινδύνου εταιρικά ομόλογα, ακολούθησε η ΕΚΤ, η οποία όχι μόνο διεύρυνε την ποσότητα αλλά και το  εύρος των έκτακτων μέτρων  προκειμένου να μπορεί να αγοράζει ακόμα και έκπτωτους αγγέλους, αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα επεξεργάζεται πρωτοφανείς προτάσεις για μεταφορά σε ειδική κατηγορία κομματιών του δημόσιου χρέους που έχει αγοραστεί εντός των προγραμμάτων APP και PEPP. Μια κατηγορία που δεν θα υπολογίζεται από τη Eurostat στο ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ στη βάση αξιολόγησης για τη βιωσιμότητα!

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ζήσει τόσες «ιστορικές» αποφάσεις που ένα ακόμα «θαύμα οικονομικής μηχανικής» δεν αποκλείεται... Το τι συνεπάγεται βέβαια αυτό το θαύμα σε νομισματικό επίπεδο  θα το αναλύσουμε μια άλλη φορά, αν και ήδη έχουμε πει πολλά στο άρθρο Ας μιλήσουμε για ...χρήμα  https://www.liberal.gr/economy/as-milisoume-gia-chrima/304943

Στον χορό λοιπόν αντίστοιχων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης  μπαίνουν  η Νότια Κορέα, το Ισραήλ, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η  Ινδονησία και η Τουρκία. Οι αγορές στα πλαίσια των προγραμμάτων QE προς το παρόν είναι σε ανώδυνα ποσοστά της τάξης 2%-4% του ΑΕΠ, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι ο συναγερμός –λόγω της πιθανότητας υποτίμησης του νομίσματος τους τη στιγμή που έχουν μεγάλα ποσοστά χρέους σε ξένο νόμισμα- θα σημάνει όταν τα ποσοστά αυτά ανέλθουν πάνω από το 5%. 

Ερώτηση κρίσεως: τίθεται θέμα από τη στιγμή που μπήκαν στον χορό των QE οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων αγορών να το συγκρατήσουν σε τόσο μικρό εύρος; 

Μια άλλη είδηση που πέρασε στα ψιλά γράμματα της ειδησιογραφίας είναι ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επανδρώνουν με ταχείς ρυθμούς τις μονάδες εντατικής θεραπείας με μόνιμο προσωπικό. Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters πολλές χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν ομάδες εθελοντών γιατρών που θα είναι έτοιμοι να εργαστούν σε θαλάμους με ασθενείς.  

Τα δύσκολα με το δεύτερο επιδημικό κύμα προφανώς και είναι μπροστά μας λοιπόν, ενώ η χαλάρωση των μέτρων ήδη έχει εκτινάξει τον δείκτη μεταδοτικότητας «R», από το 1,79 στο 2,88 στη Γερμανία. 

Ταυτόχρονα ο ιός συνεχίζει την επέλαση του στο νότιο ημισφαίριο, στις ΗΠΑ, στη Νότιο Κορέα, αλλά και στις βαλκανικές χώρες όπου σημειώνεται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, κάτι που δεν είναι αδιάφορο και για τη χώρα μας, μιας και ουκ ολίγοι τουρίστες από τα Βαλκάνια  περνάνε οδικώς τα σύνορα μας για διακοπές στην Βόρεια Ελλάδα.

Η χειρότερη είδηση όμως αφορά δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine έρευνας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Chongging -παράρτημα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών- σύμφωνα με την οποία το επίπεδο των αντισωμάτων όσων ασθενών ανέρρωσαν από τον κορονοϊό μειώθηκε σημαντικά 2 με 3 μήνες μετά τη μόλυνσή τους, είτε ήταν ασυμπτωματικοί, είτε εμφάνισαν συμπτώματα.  Η έρευνα βασίστηκε σε 37 ασυμπτωματικούς ασθενείς και άλλους 37 που εμφάνισαν συμπτώματα. Το 90% όσων βρέθηκαν θετικοί σε αντισώματα IgG εμφάνισαν μεγάλη μείωση στο ποσοστό τους σε διάστημα 2 με 3 μηνών. 

Ένα από τα ζητούμενα λοιπόν είναι μελλοντικές έρευνες για άλλες κατηγορίες  αντισώματων να είναι πιο ελπιδοφόρες, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το στοίχημα της επιστροφής μας στην καθημερινότητα εξαρτάται σ’ενα μεγάλο βαθμό από την επίτευξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου. 

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.