Ποιες ευρωπαϊκές μετοχές προτείνει η Goldman Sachs για το 2021

Ποιες ευρωπαϊκές μετοχές προτείνει η Goldman Sachs για το 2021

Έχουν προεξοφλήσει οι αγορές την ανάκαμψη της οικονομίας και ποιοι κλάδοι θα υπεραποδώσουν μετά το ιστορικό 2020; Ήρθε η ώρα να προτιμήσετε μετοχές που θεωρούνται φθηνές και πόσο πιθανό είναι να σημειωθούν επιτέλους οι πολυαναμενόμενες εισροές επενδυτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη; Τι θα γίνει με το δολάριο και το ευρώ; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που απασχολούν την επενδυτική κοινότητα για το 2021 και η Goldman Sachs δίνει άμεσες απαντήσεις στο κείμενο που ακολουθεί:

Πόσο προεξοφλημένη είναι η ανάκαμψη; Ο δείκτης Europe STOXX  έχει σημειώσει ράλι της τάξης του 20% από τον Οκτώβριο και διαπραγματεύεται με δείκτη P/E (επόμενων 12 μηνών) στο 17,9 – που είναι υψηλό αν εξαιρέσουμε την εποχή της φούσκας της τεχνολογίας. Παρ’ όλα αυτά, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας παραμένουν σε ισχύ και το Equity Risk Premium στο 6,5% παραμένει σχετικά υψηλό. Η Goldman Sachs προβλέπει ισχυρή ανάκαμψη, με τα κέρδη ανά μετοχή να ενισχύονται 40% το 2021 και 12% το 2022, ελαφρώς υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς. Ο οίκος τοποθετεί τον Europe STOXX 600 στις 430 μονάδες στα τέλη του 2021, λίγο κάτω από το υψηλό του Φεβρουαρίου του 2020 (χθες ήταν στις 410 μονάδες).

Θα υπεραποδώσουν οι «μετοχές αξίας» (οι μετοχές δηλαδή που θεωρούνται σήμερα φθηνές); Ναι, είναι απάντηση του οίκου, ο οποίος προβλέπει ότι οι μετοχές αξίας και ορισμένες κυκλικοί κλάδοι θα υπεραποδώσουν, δεχόμενοι ώθηση από την επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε ανάπτυξη με ρυθμό 6,5%, την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και το under-positioning των επενδυτών.

Οι 10 λόγοι που στηρίζουν την στροφή προς τις μετοχές αξίας μέσα στο 2021:

1.Ταχύτερη διανομή εμβολίων και καλύτερες θεραπείες

2.Μεγαλύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ

3.Ανάκαμψη της κατανάλωσης δεδομένων των αυξημένων ποσοστών αποταμίευσης

4.Ευνοϊκές χρηματοπιστωτικές συνθήκες (QE, μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια)

5.Πακέτα στήριξης (για τον κορονοϊό, Green Deal στην Ευρώπη κλπ)

6.Βελτίωση του πληθωρισμού αλλά όχι μεγάλη άνοδος πριν το 2025 στην Ευρώπη

7.Σύγκλιση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων

8.Αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων

9.Θετική αναθεώρηση των κερδών

10.Οι μετοχές αξίας διαπραγματεύονται με μεγάλο discount έναντι των μετοχών ανάπτυξης

Ποιους κλάδους να αγοράσω;

Η Goldman Sachs δίνει σύσταση «overweight» για τον κλάδο των τραπεζών, του πετρελαίου και των βασικών μετάλλων στην Ευρώπη. Δείχνει επίσης προτίμηση στον γερμανικό δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη και τον FTSE 100 στο Λονδίνο. Διατηρεί σύσταση «underweight» για τον κλάδο των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Πιο αναλυτικά η GS προτείνει:

Αγορά: Αυτοκινητοβιομηχανίες και ανταλλακτικά (SXAP), Τράπεζες (SX7P), Βασικά Μέταλλα (SXPP), Κατασκευές (SXOP), Καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες (S600CPP), Ενέργεια (S600ENP), Υγεία (SXDP)

Διακράτηση: Χημικά (SX4P), Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες (SXFP), Ασφαλιστικές (SXIP), Μέσα Ενημέρωσης (SXMP), Real Estate (SX86P), Τεχνολογία (SX8P), Τουρισμός (SXTP), Κοινής Ωφέλειας (SX6P).

Πώληση: Τρόφιμα, Ποτά και Προϊόντα Καπνού (S600FOP), Λιανεμπόριο (SXRP), Τηλεπικοινωνίες (SXKP), Προσωπική Φροντίδα, Φάρμακα και Σούπερ Μάρκετ (S600PDP).

Θα ανακάμψουν επιτέλους οι εισροές κεφαλαίων στην Ευρώπη; Η Goldman επισημαίνει ότι ο κλάδος των ευρωπαϊκών μετοχών δεν κατάφερε να προσελκύσει τους επενδυτές το 2020, όμως το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά. Και αυτό γιατί η παγκόσμια ανάπτυξη και η τάση για επιστροφή σε μετοχές αξίας στηρίζουν την αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων στην Ευρώπη. Όπως επισημαίνει ο οίκος, αυτό που μετράει δεν είναι μόνο οι εισροές από επενδυτές που τοποθετούνται σε μετοχές καθώς τους τελευταίους μήνες και άλλα funds που επενδύουν σε διάφορες κατηγορίες κάνουν στροφή προς τις μετοχές, μία στροφή που αναμένεται να συνεχιστεί.

Θα υπεραποδώσει επιτέλους η βρετανική αγορά; Ναι, απαντάει η GS. Ο FTSE 100 δείχνει ελκυστικός με μερισματική απόδοση υψηλότερη των περισσοτέρων αναπτυγμένων αγορών. Επίσης, ο δείκτης έχει μεγάλη έκθεση σε εμπορεύματα, για τα οποία η Goldman διατηρεί θετική στάση.

Που θα φτάσει το ευρώ και πως θα επηρεάσει τις μετοχές; Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το ευρώ θα κινηθεί έντονα ανοδικά μέσα στους επόμενους μήνες και θα φτάσει στα 1,28 δολάρια, όμως αυτή η επίδοση δεν αναμένεται να αποτελέσει εμπόδιο για την ανάκαμψη των μετοχών. Για του λόγου το αληθές, η αμερικανική τράπεζα σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια η ενίσχυση του ευρώ συνοδεύτηκε από θετικές αποδόσεις των μετοχών. Η άνοδος του ευρώ εκτιμάται ότι θα ωφελήσει περισσότερο τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.

Θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν οι ΑΠΕ;

Ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ο… σταρ των ευρωπαϊκών μετοχών σε επίπεδο επιδόσεων και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί. Επομένως η GS διατηρεί σύσταση «overweight». Το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της GS σημείωσε κέρδη 50% το 2020 και σήμερα διαπραγματεύεται με premium 70% σε σύγκριση με την αγορά. Το συγκεκριμένο premium είναι υψηλό ιστορικά αλλά υποστηρίζεται από το γεγονός ότι τόσο τα κέρδη όσο και η αύξηση των κερδών ανά μετοχή είναι 2 φορές υψηλότερα από την αγορά. Παράλληλα, οι εισροές κεφαλαίων ESG είναι ισχυρές και το cost of capital ελκυστικό.